Sedam filmskih projekata na pripremnoj CineLink radionici

Kultura 29. mar 201718:15 > 18:37
N1

Industrijski segment Sarajevo Film Festivala postao je glavno mjesto susreta filmskih profesionalaca iz jugoistočne Evrope i igra ključnu ulogu u razvoju regionalnih filmskih koprodukcija.

Tako je i ove godine izabrano sedam novih regionalnih filmskih projekata koji će učestvovati na pripremnoj radionici i CineLink koprodukcijskom marketu Sarajevo Film Festivala.

Industrijski projekti Sarajevo Film Festivala svake godine krajem augusta privlače više od 1.000 filmskih radnika kojima nude širok spektar aktivnosti u različitim oblastima proizvodnje filma kroz međusobno povezane sekcije svoga programa „Cine Link Dani filmske industrije”.

Ovaj segment CineLink selekcije fokusiran je na mlađe filmske autore iz jugoistočne Evrope koji rade na svojim debitantskim projektima ili iza sebe imaju jedan završen dugometražni film.

“Pravljenje filmova danas je nešto što zahtijeva odgovore i pomoć sa svih strana. Bez obzira što se film može lakše snimiti u smislu digitalne tehnologije to nije ono što je bilo prije nekoliko decenija. Da bi film izašao na tržište potrebno je da mnogo ljudi kaže – da”, istakao je Jovan Marjanović, rukovoditelj Industrije SFF-a.

Odabrani projekti tematski su raznoliki, autentični, strastveni, duhoviti i originalni projekti nekih od najuzbudljivijih mladih autora iz naše regije koji svoju publiku potiču na razmišljanje.

“The Dragon Has Come je prvi igrani film grčkog glumca i pozorišnog reditelja Christosa Passalisa. Ovo je jedno sjajno i korisno iskustvo kako za razvoj mog filma tako i za moju karijeru. Cinelink je velliki projekt koji pruža mladim glumcima i režiserima iz regije pokažu svoje projekte i da dobiju savjete od profesionalaca, a prije svega velikih ljudi”, ocijenila je Maria Drandaki, producentica filma The Dragon Has Come.

Timovi odabranih projekata učestvovat će u pripremnoj radionici koja će im pomoći da usavrše svoje ideje prije završnog predstavljanja projekata na SFF koji će se održati od 12. do 17. augusta 2017.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.