Hemonove priče pretočene u predstavu 'Knjiga mojih života'

Kultura 12. apr 201718:02 > 18:29
N1

26. maja u Kamernom Teatru 55 u Sarajevu biće premijerno odigrana predstava "Knjiga mojih života" Aleksandra Hemona, u režiji Sabrine Begović. Ovo je prvi put da se radi predstava po knjizi Aleksandra Hemona.

“Knjiga mojih života” je zbirka autobiografskih kolumni u kojima Aleksandar Hemon piše o sjećanjima na Sarajevo prije rata, tokom rata i nakon toga, ali i o današnjem životu u Čikagu. Režiju za ovu predstavu potpisuje Sabrina Begović, koja kaže kako je odrastala i sazrijevala čitajući Hemonovo knjige.

Po meni on tretira našu stvarnost na neki način kako je ja osjećam, i to je bio moj razlog da se odlučim zašto da, ne samo postavljam njegovo dijelo, već da govorim o njegovom životu“, rekla je Sabrina Begović- režiserka.

To je zapravo priča o jednom izgubljenom ljudskom biću, o umjetniku u raskoraku između “neba i zemlje” koji pokušava pronaći put. Predstava će se na jedan vrlo suptilan, emotivan i ljudski način baviti Sarajevom, odnosno, kako kažu glumci, “našim životima”.

Jako sam sretna da radimo jedan aktuelan tekst i vrlo emotivan, i mislim da će svako u publici moći, bar jednoj replici ili rečenici koju će Hemon, u ovom slučaju Boris izgovoriti i da će moći da se konektuju sa predstavom“, kazala je glumica Maja Izetbegović.

Hemona u predstavi glumi Boris Ler, koji smatra da ova knjiga treba biti obavezno štivo.

Hemon, kako piše o svim situacijama, događajima prije rata, tokom rata i nakon rata, on to piše na jedan jednostavan, razumljiv, često i duhovit način“, izjavio je glumac Boris Ler.

Prema riječima direktora Kamernog teatra 55, Hemon nije krio oduševljenje što će njegovo autobiografsko dijelo biti pretvoreno u predstavu, te je svoj tekst poklonio.

Mislim to je jedan simbolični zahtjev Aleksandrov bio za otkup teksta, , ja to zapravo želim da kažem, da smo mi ovaj tekst dobili na poklon“, smatra Emir Hadžihafizbegović, direktor Kamernog teatra 55.

Premijera predstave “Knjiga mojih života” biće premijerno izvedena 26.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.