Sarajevski sajam knjige: Cijene snižene i do 90 posto

Kultura 19. apr 201717:21 > 19:15
N1

Počeo je 29. po redu Sajam knjige kao i 14. Bijenale knjige u Sarajevu, na kojem učestvuje preko 150 izlagača iz 18 zemalja.

Sarajevski sajam knjige i ove godine je okupio izlagače iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Turske i drugih zemalja. Ove godine, sajam ima dosta noviteta, a jedan od njih je i učešće Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine.

“Mislim da je to jako dobar potez. Jedan spoj kulture knjige, čitanja, sa muzejom, koji je najstariji muzej u BiH”, kazao je Muris Šehić, TKD Šahinpašić.

Na ovogodišnjem 29. Sajmu knjige kao i 14. Bijenalu knjige, na oko 2.000 kvadratnih metara, postavljeno je oko 60 štandova, na kojima izlažu više od 150 izdavača. U okviru Sajma, pored brojnih promacija, biće obilježeno 100 godina od rođenja Maka Dizdara.

Programom su predviđeni i okrugli stolovi, kao i stručni skupovi o aktuelnim temama iz oblasti književnosti, ali i dječije radionice. Iako je sajam tek počeo, izlagači su uglavnom zadovoljni posjetom.

“Pa da vam kažem ovaj snijeg u aprilu niko nije očekivao tako da je posjeta, čini mi se, malo slabija od očekivane, ali vjerujem da će to u narednih nekoliko dana da se popravi”, otkrio je Ranko Samardžić, Izdavačka kuća “Laguna” Srbija

Izlagači smatraju da će i ove godine, kao i predhodne, najviše tražiti komplet Andrićevih romana.

“Mislim da se traže sve knjige koje su se tražile i do sada, što novih naslova što starih, ljubitelji knjiga dolaze bez obzira na vrijeme i bez obzira, neću reći cijene, ali cijene smo prilagodili uvijetima”, dodao je Kašmir Huseinović, Hrvatska dječja knjiga.

A cijene na pojedine knjige su snižene od 15 do 70, pa čak i 90 posto, što mnoge posjetioce raduje.

ANKETA:
– Sasvim zadovoljan.
-Tek smo došli ali koliko vidim da je stvarno sve super i zadovoljna sam, slučajno smo se tu zatekli i baš mi je drago.
-Pa tek smo došli. Uzela sam jednu bojanku. Cijene su super i sviđa mi se što su istaknute pa ne moramo puno da pitamo.
-Jesam, jesam. Zadovoljna sam.
-Tek smo došli tako da ćemo vidjeti.
-Da. Cijene su pristupačne.

Ovogodišnji sajam organizuje Centar Skenderija u saradnji sa partnerom TKD Šahinpašić, uz podršku Ministarstva kulture Kantona Sarajevo. Sajam će biti otvoren do 24. aprila u dvorani Mirza Delibašić. Ulaz je besplatan.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.