Pogledajte kadrove sporne predstave Olivera Frljića

Kultura 25. apr 201708:55 > 11:17
Goran Kovacic/PIXSELL

Predstava redatelja Olivera Frljića “Naše nasilje i vaše nasilje” počela je u ponedjeljak sa zakašnjenjem u ponedjeljak iza 20 sati u sklopu 27. Marulićevih dana na sceni HNK zbog nereda ispred i u pozorištu.

Lokalni HSP, HČSP i Koordinacija hrvatskih braniteljskih udruga organizirali su prosvjed na kojem je redatelj grubo izvrijeđan.

Redatelj je, podsjetimo, nazivan najgorim mogućim imenima – ljudska ništarija, sotona, izdajnik…

Nakon protesta policija je protiv 18 osoba podnijela optužne prijedloge zbog narušavanja javnog reda i mira.

Novinarka Nacionala Orhidea Gaura gostujući u Novom danu u utorak, kazala je kako je taj sedmični list donosi prvu redateljevu reakciju na nemila zbivanja oko predstave.

‘Pitali smo ga boji li se, jer ono što se jučer dogodilo u Splitu je zastrašujuće, može potaknuti nasilje, a Frljić je kazao da se ne boji unatoč tome što institucije ne rade svoj posao, jer on, nažalost, već dugo prima prijetnje smrću’, kazala je Gaura.

‘HDZ i dalje provodi dubinsku fašizaciju društva, a zbivanja u Splitu križ su na U rada hrvatskih institucija, rekao je Frljić za Nacional.

Predstava kontroverznog režisera Olivera Frljića ‘Naše nasilje i vaše nasilje’ izazvala je burne reakcije publike ali i kritičara, a U sklopu festivala MESS u Sarajevu, u oktobru prošle godine.

Hrvatsko kulturno društvo Napredak oglasilo se tada saopćenjem za javnost u kojem traži od nadležnog ministra i uprave Festivala MESS da skinu s repertoara Frljićevu predstavu, te ističu da Frljić svojom predstavom direktno vrijeđa kršćane, muslimane i državu BiH pa tako i sve njezine građane.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.