Imamović: Tradiciji treba vratiti i nešto od sebe

Kultura 11. maj 201718:18 > 22:45
N1

Izvođača koji pjevaju samo sevdah ima jako malo, prije deset godina možda ih nije bilo ni toliko, ali postoji publika, taj žanr je iznjedrio predivne tekstove, predivne emocije i iz toga treba učiti, rekao je Damir Imamović gostujući u Danu uživo.

Čovjek koji se smatra predvodnikom ’’novog sevdaha’’, muzičkog talasa moderne interpretacije bosanske tradicionalne pjesme Damir Imamović nastupit će 13. maja sa Sevdah taktom pred beogradskom publikom u Zadužbini Ilije Kolarca.

„Sevdah koji ja pjevam ima veze sa tradicionalnim, ali i sa autorskim novim pjesmama, a isto tako i sa starijim ljudima od kojih sam učio, a koji su imali magične pjesme i tekstove. Bilo mi je logično da to što sam počeo raditi predstavim na novi način“, rekao je Imamović.

Tradiciji treba vratiti i nešto od sebe, dodao je, ne samo posuđivati.

„To je put koji je meni drag. Držim da je sevdah važan žanr, kojem želim da produžim život i malo ga izazivam“, kazao je umjetnik.

Govoreći o reakcijama publike, rekao je da je većina muzičara živi od vjerne publike.

„Sve je manje mjesta u koja idemo prvi put. Bude raznih reakcija, na prvom ljudi obično ne znaju šta da očekuju, interesantno je kad dođemo drugi, treći put… to je sad već jedan ljubavni odnos“, kazao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.