Bh. film "Lejla" prikazan u Cannesu

Kultura 25. maj 201717:57 > 18:00
SFA

Uprkos sve nižim investicijama u kulturu, Bosna i Hercegovina i ove godine predstavlja film na najprestižnijoj filmskoj smotri svijeta 70. Canneskom filmskom festivalu, zahvaljujući radu studenata i kolektiva Sarajevske filmske akademije (SFA).

Drugu godinu za redom, SFA, jedan od najmlađih fakulteta Univerziteta Sarajevska škola na nauku i tehnologiju, stoji rame uz rame sa najstarijim i najeminentnijim filmskim školama svijeta sa filmom „Lejla”, studenta završne godine dodiplomskog studija Stijna Bouma. Unutar selekcije Cinéfondation, podsjećamo, prošle godine je predstavljen film “Dobro”, studentice magistarskog studija Sarajevske filmske akademije Marte Hernaiz Pidal.

Kao projekat Sarajevske filmske akademije, u koprodukciji sa Alchemic Film (Holandija), film “Lejla” u potpunosti je snimljen u Sarajevu, na bosanskom jeziku i sa domaćim glumcima amaterima. “Lejla” je premijerno prikazana u zvaničnoj kanskoj selekciji za studentski film Cinéfondation, u četvrtak 25. maja, kao jedan od 16 odabranih filmova u konkurenciji od 2.600 prijavljenih radova. Premijeri filma su prisustvovali reditelj Stijn Bouma, glavna glumica Lejla Hadžić i izvršni direktor Univerziteta SSST Emir Ganić.

Inspirisan pričama ljudi iz Sarajeva, mladi reditelj Stijn Bouma objasnio je da je „Lejla” film o nadi za boljim životom. Vrijeme provedeno na Sarajevskoj filmskoj akademiji opisuje kao vrlo intenzivno iskustvo rasta, i kao individue i kao filmskog umjetnika. Studij u Sarajevu preporučuje zbog SFA programa koji nudi rad sa nekim od vodećih umjetnika svijeta i unikatnog pristupa produkciji studentskih filmova, ali i zbog bogate historije i kulture grada, te lokalnog stanovništva koji svojim gostoprimstvom, iskustvima i pogledima na svijet umjetniku otvaraju nove vidike u potrazi za vlastitim filmskim izričajem.

Cinéfondation program slovi za platformu koja otkriva nove glasove, buduće velikane filmske režije, kroz odabir radova talentiranih mladih umjetnika i filmskih škola iz cijelog svijeta. Bosna i Hercegovina je ove godine predstavljena među četrnaest zemalja sa tri kontinenta, u konkurenciji za tri nagrade. “Selekcijom ovog filma Sarajevska filmska akademija ne samo da ponovo plasira bh. film u zvanični program jednog od najprestižnijih filmskih festivala svijeta, već dokazuje da naša zemlja ima obrazovne i produkcijske kapacitete da otkriva, obrazuje i promoviše nadolazeću generaciju svjetskih filmskih umjetnika”, izjavila je direktorica SFA i jedna od producenata filma Emina Ganić.

Ovogodišnjim žirijem Cinéfondation predsjedava reditelj, scenarista i producent Cristian Mungiu, ujedno i dobitnik najznačajnijih nagrada Kanskog filmskog festivala: Zlatne palme (2007.), nagrade za najbolji scenarij (2012.) i najboljeg reditelja (2016.). Sarajevska filmska akademija je imala zadovoljstvo ugostiti Mungiua kao predavača čak dva puta u Sarajevu, 2014. i 2016. godine.

Trenutno je u toku upis nove generacije studenata Sarajevske filmske akademije, u akademsku 2017./2018. godinu, na BFA i MFA program. Na zvaničnoj web stranici SFA, sfa.ba, dostupne su nove i uzbudljive informacije o akademskom programu, uključujući predstavljanje novih gostujućih i stalnih predavača koje od septembra očekujemo u našem glavnom gradu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.