Masterclass Olivera Stonea: Rat je opravdanje za agresiju

Kultura 15. aug 201718:07 > 18:10
N1

Holivudski režiser Oliver Stone održao je Masterclass u sarajevskom kinu Meeting Point, gdje je govorio o prikazanom filmu Snowden - ali i političkoj pozadini iza slučaja.

“U SAD-u jako vole rat i ta riječ budi njihov duh, popularna je. Političari je vole jer ujedinjuje ljude uz njih – kad pokreću ratove protiv droge ili kriminala”.

Tvrdi da je rat opravdanje za agresiju.

Govorio je o cyber napadima koje su SAD razvile i koristile u formi napada protiv Irana u 2010. godine i koje negiraju ali je poznato da postoje kao novi oblik rata.

Kazao je kako se u filmu zaista pojavljuje Edward Snowden i kako je to uradio zbog podsjetnika svim ljudima da ta priča postoji i da je stvarna.

Proces stvaranja filma Snowden je bio vrlo težak i da u njemu većinu vremena nije uživao.

Dobio je ponudu nakon intervjua sa Putinom da radi igrani film o Putinu, ali je odbio s obzirom da je imao tog pravog živog čovjeka tu u svojoj dokumentarnoj formi.

Radit će na filmskom projektu o Gvantanamu u budućnosti. Kazao je i to da kako su mu filmovi draži izbor jer je tu većinska njegova odgovornost.

“Veliki dio filma o Snowdenu je istinit uključujući njegove odnose sa Laurom Poitras, uključujući i epileptične napade”.

S obzirom da se sve dešavalo u eri Baracka Obame, za njega je kazao: “Obama je odličan lažljivac, to ga je učinilo dobrim predsjednikom.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.