Kenović: Glumci su razlog velikog uspjeha "Žabe"

Kultura 18. aug 201709:02 > 09:13
N1

Igrani film Elmira Jukića "Žaba" prikazan je premijerno pred domaćom publikom na 23. Sarajevo Film Festivalu. U četvrtak je "Žaba" proglašena najboljim filmom ovogodišnjeg SFF-a. Producent filma Ademir Kenović za N1 otkrio je šta stoji iz uspjeha "Žabe".

“Žaba” je jedna od najvažnijih drama napravljenih kod nas u posljednje vrijeme, istakao je Kenović.

“Film se bavi nečim što nas sve dira, ne samo ljude koji su bili u ratu, nego i ljude koji imaju neke veze sa ovim ambijentom. ‘Žaba’ se gleda sa nadom da postoji rješenje i ona se završava sa porukom da je moguće rješenje kada se stvari iskomuniciraju”, kazao je producent i dodao da nas sve i dalje mori “naslijeđe rata”.

Rat je univerzalna tema koja traži odgovore, a Kenoviću je posebno drago što dva bh. filma, “Muškarci nikada ne plaču” i “Žaba”, bave se ovom temom na dva različita načina. Dodao je da će doći vrijeme “veselih tema”, ali da se ne mogu preskočiti “ozbiljni problemi”.

Kenović je prvi put kada je pogledao probu za predstavu “Žaba” shvatio da će to biti uspješan film.

“Gledao sam predstavu dok je bila u kreiranju, gledao sam probe i tada sam rekao, to je bilo prije skoro 10 godina, od ovog ćemo napraviti film. Glumci su razlog zašto je ovoliki uspjeh i predstave i filma. Razumljivo, tu je i reditelj i svi članovi ekipe koji su dali doprinos da se ova tema zaokruži na najbolji način”, kazao je za N1.

Iako se većinom bavi produkcijom, Kenović je na prostorima bivše Jugoslavije ostao najpoznatiji po kultnim filmovima “Kuduz” i “Ovo malo duše”. Priznao je da mu produkcija oduzima mnogo vremena pa zbog toga u planu nema skoro režiranje dugometražnog igranog filma.

“Režiram mnoge stvari kao seriju ‘Hoću kući’, međutim režija uzima vremena. To je iskustvo od nekoliko godina. Režija je kao zaljubljivanje, ne može se odrediti kada će se desiti i kome će se desiti. Moraju se osjetiti neki leptirići u stomaku”, objasnio je gost Novog dana.

Kenović je otkrio da živi po jednom citatu iz filma “Ovo malo duše”.

“Jedan od najdražih citata iz ‘Ovo malo duše’ je: ‘Šta ima veze (što je Srpkinja), samo neka dobro kuha’. To je način na koji ja razmišljam”, kazao je režiser i producent.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

https://youtube.com/watch?v=ucJHjN0M21E