"Jednom u 50 godina rodi se osoba kao Nada Đurevska"

Kultura 15. sep 201710:00 > 10:15
N1

O životu i radu doajenke bosanskohercegovačkih glumišta za Novi dan govorila je Marijela Margeta Hašimbegović, direktorica Narodnog pozorišta Sarajevo.

Vijest da nas je napustila jedna od najznačajnijih bh. glumica Nada Đurevska u 65. godini života u Sarajevu, iznenadila je i rastužila ne samo njene kolege, nego i veliki dio javnosti, a Hašimbegović je kazala kako će trebati vremena da se nauči živjeti sa činjenicom da doajenka bh. glumišta više nije tu.

Juče smo, kada smo primili te vijesti, između sebe dijelili sve ono što nam je Nada poklonila. Četrdeset godina umjetničkog stvaralaštva Nade Đurevske ostavilo je ogroman umjetnički opus iza nje i sa prekrasnim ulogama nas je zadužila. Pamtićemo je kao pozorišnu divu i filmsku glumicu. Ona je za svoj umjetnički rad vrednovana sa brojnim nagradama, no Nada ne samo da je na sceni plijenila svojom energijom, plemenitošću i ljepotom, ona je to činila i u svakdonevnom životu. Ona je velika duša koja je sa svima nama dijelila samo dobro, kao i sa prolaznicima. Ogromnu prazninu će ostaviti njen odlazak i trebat će puno vremena da iznjedrimo ovakvu glumicu“, istakla je Hašimbegović za N1.

Na društvenim mrežama veliki broj ljudi se prisjetio nekih situacija koji su najbolje opisivali Nadu, primjerice kako su je mogli vidjeti kako lagano i mirno korača gradom dok pada kiša.

Rahmetli Sulejman Kupusovuić nije mogao da zamisli predstavu bez lika Nade Đurevske. Ona je bila tiha i blagonaklona žena, imala je ogromnu dozu šarma i humora, i onaj ko je nije poznavao, nije znao kako vas Nada može nasmijati i zagrijati vaše srce. Ulijevala je nadu i vjeru u bolji život i istinski je živjela misiju umjetnika”, kazala je.

Navela je i kako je posljednjih godina bilo jako teško raditi bez nje.

Dugi niz godina bila je bolesna i morala je da ode u penziju jer je takav sistem djelovanja. Zadnjih pet i više godina borila se sa bolešću, s kojom smo se iskreno nadali da će se svojom toplinom izboriti, ali nažalost to se nije dogodilo“, rekla je direktorica Narodnog pozorišta Sarajevo.

Kao što sam i rekla, radi se o najvećoj našoj glumici i praznina koja je ostala iza nje sigurno se neće popuniti. Jednom u 50 godina rodi se osoba kao Nada Đurevska i njen lik i djelo će vječno živjeti sa nama“, zaključila je Hašimbegović.

Kazala je i kako ih je Nada naučila kako biti dostojan, dostojanstven, posvećen, raditi s ljubavlju, i da se treba poštovati u svakodnevnom životu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.