Festival "Sarajevska zima" počinje 7. februara

Kultura 21. jan 201512:56 > 12:58
Anadolija

"Infinity" (beskonačnost) je ovogodišnji moto Međunarodnog festivala "Sarajevska zima", koji će početi 7. februara u Sarajevu.

Direktor “Sarajevske zime” Ibrahim Spahić, u obraćanju medijima povodom početka Festivala, kazao je da će 7. februar biti posvećen umjetnosti, dok će 8. februar biti posvećen olimpijskim igrama. Počasni gost ovogodišnjeg festivala je Indija.

Lejla Alimanović, član Kreativnog tima 31. Festivala “Sarajevska zima”, govorila je o jubilejima, koji se direktno odnose moto Festivala, koji je “beskonačnost”.

“U književnosti, jubileji će biti Franz Kafka, jer je prošlo 100 godina otkako se objavila priča ‘Metamorfoza’, što se direktno veže za beskonačnost. Također, 100. je godišnjica od rođenja Arthura Millera. Za vrijeme ‘Sarajevske zime’ proslavit će se još jedan jubilej našeg pisca i stvaraoca Tvrtka Kulenovića”, rekla je Alimanović.

Kada je u pitanju muzički program festivala, Alimanović je kazala da građane očekuju dva vrlo važna jubileja, a to su 100. godišnjica rođenja Billy Holiday i Franka Sinatre. Istakla je da su se na festival prijavili umjetnici iz svih dijelova svijeta. U tom kontekstu, u okviru Festivala bit će predstavljeni muzičari 20. i 21. vijeka, kao i noviji oblici muzike poput fuzije.

Almir Bašović, selektor teatarskog programa, rekao je da će se u okviru Festivala naći ukupno 12 predstava.

Među njima nalaze se predstave “Tri sestre” Antona Pavlovića Čehova, “Evrimen Đilas” i “Enciklopedija izgubljenog vremena” iz Crne Gore, “Mađarska elektra” iz Mađarske, “Veliki Gatsby” iz Slovenije, te dvije predstave koje se obraćaju osobama s posebnim potrebama.

Lejla Panjeta, selektorica filmskog programa, kazala je da će građani i ove godine imati priliku da vide sedam japanskih filmova u kinu “Meeting Point”.

Kada je u pitanju klasični program Sarajevske zime, on će početi u kinu “Cinema City” od 8. februara, kada će građani imati priliku da pogledaju tri filma u tri žanra, i to kratki film, dokumentarni film i eksperimentalni film.

“Filmovi dolaze iz Grčke, Mađarske, Italije i Španije. Pored toga, u kinu ‘Kriterion’, bit će prikazano 60 kratkih igranih i animiranih filmova iz Njemačke. Kako nam je Indija ovogodišnji počasni gost, imat ćemo priliku vidjeti tri dokumentarna filma, vezana za sufizam u Indiji, ajur-vedu i ekološki indijski film”, pojasnila je Panjeta.