Tuzlić: Bilo bi dobro kada bi se producenti Balkana uvezali

Kultura 23. jan 201510:01 > 10:09
N1

Animirani hit kompanije Disney iz 2013. godine “Snježno kraljevstvo” (Frozen), ponosni je vlasnik titule šestog filma s najvećom zaradom u historiji box-officea. Animacija temeljena na priči Hansa Christiana Andersena "Snježna kraljica" širom svijeta zaradila je 1,13 milijardi dolara.

Frozen je bio regionalna tema Novog dana. Pričalo se o tajnama animacije, a gost je bio animator Berin Tuzlić.

Na pitanje voditeljice Minele Jašar zašto je film Frozen toliko popularan, Tuzlić je rekao: “Prije svega je bitno da je to film koji ima jednu opuštenu temu, pomalo feminiziranu temu. Muškarce ne interesuje ta vlast, što bi rekli. Radi se o jednoj modernoj komunikaciji, a film je napravljen za cjelokupnu porodicu”.

Na pitanje koje su tajne animiranog filma, koji nekada više gledaju odrasli nego djeca, Berin Tuzlić je kazao: “Animacija je ušla u sve segmente i ona je duša komunikacija. Ako želite da napravite takav film, morate da napravite takav osjećaj”.

Tuzlić je komentarisao i važnost muzike te je izjavio: “Muzika je prije svega jedan od glavnih faktora animacije. To je, kako mi to zovemo, nevidljiva animacija. Muzika je slična animaciji”.

“Prije svega, najbitnija je priča, ali i taj izraz u animaciji. Bitno je da radite nešto što neko nije rekao, da su karakteri originalni”, dodao je.

Na pitanje koliko je teško pratiti trendove u animiranju, Tuzlić je izjavio: “Trendovi su svakodnevno oko nas i to je jedna vrsta animacije. Svaki dan imate nešto novo što je izmišljeno. U animaciji je ključna ta definicija ‘animacija pokreta vizuelne retorike’ koja se nalazi u svemu. Prije pet godina je bio trend modelirana animacija, sada je tradicionalna”.

N1

“Kada uzmete u obzir da smo samo u Zagrebu imali školu animiranog filma i da je animacija izmišljena prije 4.000 godina, onda je sasvim jasno na kojem smo mi nivou. Morate da imate kvalitetne ljude. Na Zapadu ljudi to rade u mreži. Čest je slučaj da neke produkcije jedan dio te proizvodnje rade u Kini i to je konceptualno povezano sa količinom obrazovanih”, komentarisao je Tuzlić zašto kod nas sve ide sporo te dodao kako je osnovni problem obrazovanje.

“Mi smo jedna kap u moru pored Disneyja i Pixara. Bilo bi dobro kada bi se uvezali balkanski producenti animiranih filmova. Kada Francuzi rade film, oni rade i sa francuskim dijelom Belgije i kanadskim. U BiH nemamo ni na jednoj akademiji smjer u kojem možete izučavati animaciju”, dodao je Berin Tuzlić.

Na pitanje da li se još proizvode animirani filmovi ručnim tehnikama, Tuzlić je kazao: “Naravno da se proizvode. Imate velike festivale animiranog filma. Ja trenutno radim film tradicionalnom animacijom”.