Bodo Kovačević dobio spomen-ploču u rodnom gradu

Kultura 03. okt 201711:55 > 11:58
Općina Centar

Legendarni gitarista "Indexa" i jedan od najznačajnijih kompozitora bh. muzičke scene Slobodan Bodo Kovačević danas je dobio spomen-ploču na zidu svoje rodne kuće u sarajevskoj ulici Hamze Hume.

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić je tokom otkrivanja ploče izrazio duboko poštovanje prema liku i djelu ovog muzičara te poručio da je ovo gesta kojom se želi staviti značajan pečat na značenje ovog čovjeka na umjetničkoj sceni.

“Mala ploča govori sve o velikom čovjeku”, zaključio je Ajnadžić.

Želimir Altarac Čičak, koji je imao priliku blisko sarađivati s Bodom, kazao je da se u Sarajevu konačno počinju poštovati vrijednosti umjetnika koji su činili ovaj grad.

“Grad ne čine zgrade već ljudi, a posebno oni koji ostavljaju trag iza sebe. Jedan od takvih ljudi je upravo Bodo Kovačević”, poručio je.

Slobodan Bodo Kovačević postao je gitarist grupe “Indexi” 1965. godine. Bio je najbolji autor u ovoj grupi, potpisujući mnoge od njihovih najznačajnijih pjesama. Njegove najslavnije muzičke teme su Plima, Negdje na kraju u zatišju, Modra rijeka, Balada te Svijet u kome živim.

Radio je intenzivno i za druge izvođače kao što je Josipa Lisac te je komponovao teme za ceremoniju ZOI Sarajevo ‘84. Dobio je Šestoaprilsku nagrada grada Sarajeva i estradnu nagradu Jugoslavije.

Preminuo je 22. aprila 2004. godine u Sarajevu.

Općina Centar
Općina Centar
Općina Centar
Općina Centar
Općina Centar
Općina Centar
Općina Centar

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.