Pozorišta zadovoljna posjetom: Bogata sezona u najavi

Kultura 14. okt 201716:08 > 17:19
N1

Prethodna pozorišna sezona bila je jako uspješna. Svi ljubitelji predstava mogli su uživati u brojnim izvedbama ali i premijerama. Iz pozorišta kažu da su jako zadovoljni posjetom publike.

“Posjećenost je generalno porasla u odnosu na posjećenost u prošlim sezonama i mi se možemo pohvaliti da je naša posjećenost bila preko 45 hiljada posjetitelja i zaista smo ponosni zbog tog matematičkog rezultata”, istakla je Marijela Hašimbegović, direktorica Narodnog pozorišta.

“Kamerni teatar gotovo uvijek ima punu salu. Za većinu naših predstava je borba, što kažu uvijek se igra na kartu više, unosimo neke stolice sa strane, jastučiće. Imamo svoju redovnu publiku, stalnu, koja je uvijek tu”, kazao je Vedran Fajković – dramaturg Kamernog teatra 55.

Iako su nam iz pozorišta kazali da su zadovoljni posjetom, posebno mladih, mi smo pitali građane Sarajeva kada su poslijednji put posjetili pozorište te koju su predstavu pogledali.

– Predstavu? Stvarno se iskreno ne sjećam.
– Nemam pojma.
– Možda prije jedno sedam dana, “Hasanaginica”.
– Joj nisam dugo. Gledala sam u Narodnom pozorištu “Hamlet iz sela Mrguša”, tako nešto.
– Ne sjećam se baš.
– Mislim da je bila “Žaba”.

Iz Pozorišta mladih Sarajevo su nam kazali da djeca poticaj za pozorištem trebaju dobiti od roditelja, nastavnika u školama, vrtićima…

Svoju novu repertoarsku misiju Pozorište mladih definiše motom “Povratak klasicima”, tako da će djeca ali i roditelji imati priliku uživati u “Malom princu”.

“Mi sada radimo dvije predstave, tri do kraja godine, što je za svako pozorište velika stvar i sa ponosom mogu da kažem da smo već počeli probe predstave koju će režirati Admir Glamočak, riječ je o Francuskoj komediji ‘Ime'”, izjavio je Segor Hadžagić – dramaturg Pozorišta mladih.

Kamerni teatar 55 novu sezonu počinje malo drugačije nego predhodnih sezona, koje su inače počinjali premijerom.

“Ove godine smo malo prolongirali rad na predstavama da se posvetimo pripremama za drugo izdanje tatarskog festivala Dani Jurislava Korenića i ovogodišnji Dani Jurislava Korenića su u decembru”, najavio je Fajković.

A 26.oktobra u Kamernom teatru biće upriličena premijera monodrame “Zatvorenica” glumice Sadžide Šetić. S druge strane i Narodno pozorište Sarajevo spremilo je bogat repertoar za sve ljubitelje pozorišne umjetnosti.

“Kada već govorimo o mjesecu oktobru rekla bi da obavezno publika pogleda našu sjajnu dramsku predstavu ‘Sve se preživi osim smrti’ reditelja Dine Mustafića. Divnu predstavu koja govori o Sarajevu i Sarajlijama na jedan divan i poseban način”, kazala je Hašimbegović.

Narodno pozorište, Kamerni teatar 55 i Pozorište mladih, za novu sezonu pripremili su bogat repertoar. Sve generacije u novoj pozorišnoj sezoni mogu pronaći nešto za sebe.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.