Piplaš: Cijeli svijet zna za Sarajevo

Kultura 26. okt 201708:56 > 09:15
N1

Arhitekta Haris Piplaš bio je gost Novog dana gdje je govorio o inicijativi Reactlvate Sarajevo.

Piplaš za sebe kaže da je odrastao u idiličnom prijeratnom Sarajevu. Trenutno je docent na ETH Cirih na predmetu Urban Toolbox – na najbolje rangiranom tehničkom institutu u Evropi gdje radi kao direktor projekta Pametni gradovi budućnosti u centralnoj Evropi. Radio je na projektima širom svijeta (Latinska Amerika, Južna Afrika, Evropa itd.), ali se vratio u rodni grad sa inicijativom Reactlvate Sarajevo 2015. godine sa idejom da radi na istraživanju potencijala grada te projektima u cilju poboljšavanja kvaliteta životne sredine. Projekat je prikazan na Venecijanskom bijenalu arhitekture u izložbi “Sarajevo Now” na prvom bh. paviljonu.

Na pitanje kakvo je Sarajevo koje je bilo i kakvo je danas je odgovorio: “Sjećam se Sarajeva kao dijete i stariji gledaoci će se prisjetiti tih trenutaka – Sarajevo u mahali, Sarajevo grad druženja, komšiluka, solidarnosti koja se u ratu nastavila, Sarajevo sa javnim prostorom, parkovima, prevozom – to je naše ‘haustorsko Sarajevo’ i fenomen ‘dobar dan komšija’. To je slika jedinstva koju sam ponio u svijet“.

Sarajevo danas je manje-više isto kao nekad. Što se tiče objekata oni su obnovljeni, Sarajevo živi, izgradilo se, a najveća razlika Sarajeva nekad i sad je užurbano Sarajevo gdje javni prostor nestaje, a to je nešto što čini kvalitetu. Trenutno se nalazim u muzeju Ars Aevi u Skenderiji i Skenderija kao javni prostor je izrodila ono Sarajevo koje se mi sjećamo i koje želimo da vratimo – Sarajevo koncerata, druženja i košarke“, dodao je Piplaš za N1.

On i njihov tim mapiraju potencijale Sarajeva a o tome je rekao kako žele da izmapiraju potencijale grada i da ga pokažu na svjetskim platformama. Istakao je i kako svi znaju za Sarajevo.

Cijeli svijet zna za Sarajevo, grad stiješnjen među planinama. Svi ga znaju kao grad multikulture, sporta i muzike i to želimo da izanaliziramo. Sarajevo je i grad vode, zelenila i želimo da nam to bude baza za buduće projekte“, naglasio je.

Mi u našem timu imamo muktimedijalne eksperte, sociologe, grafičare, ekologe, jer samo tim integralnim pristupom možemo doći do rješenja“, naveo je.

Ponovio je kako svi znaju šta je energija Sarajeva, te istakao kako Sarajevo neće nikad biti najveći grad u regionu, ali da će sigurno biti kulturno središte regiona.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.