Šetić: Uvijek sam se divila Zijahu Sokoloviću

Kultura 27. okt 201718:32 > 20:10
N1

U Kamernom teatru 55 u četvrtak je premijerno izvedena monodrama "Zatvorenica", autorski projekat Sadžide Šetić. Tekst kritikuje odnos društva prema ženi, a dramaturg Vedran Fajković kaže, da je tekst, kao naručen došao u njene ruke.

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost Dario Fo, 1991.godine, napisao je zbirku monologa “Ženske i ostale priče” zajedno sa svojom suprugom. Jedna od tih priča je i “Samo jedna žena”, po kojoj je i nastala predstava “Zatvorenica” autorski projekat Sadžide Šetić.

“Ja sam dugo imala otpor prema monodramama, jer je to najteža forma, nemate partnera, morate sve izgraditi sami. Uvijek sam se plašila i divila Zijahu Sokoloviću kako uspijeva jedan čovjek da drži pažnju, ali nisam se dugo usuđivala pomišljati o tome”, otkriva Sadžida Šetić, autorka monodrame “Zatvorenica”.

Dramaturg Kamernog teatra 55 Vedran Fajković je kazao da u vremenu u kojem je još uvijek na neki način pitanje žena tabu tema, ova predstava dolazi ko naručena, jer na mudar i satiričan način otvara tu temu, te da je Sadžida odabrala savršen tekst za sebe.

“Kada sam ga pročitao, jer znao sam da Sadžida želi to da radi i zaista nije mogla bolji tekst izabrati. Sa njenom energijom, sa njenim iskustvom, taj je lik jednostavno napisan za nju”, smatra Vedran Fajković, dramaturg.

Kroz oštru satiru, tekst “Zatvorenica” kritikuje odnos društva prema ženi, nametnute modele života, lažni moral, lažne vrijednosti.

“Moglo bi se reći da je ovo jedan krik, pobuna, da se treba u društvu iz korijena promijeniti odnos prema ženama, da ovaj kakav je sad nije dobar”, navodi Šetić.

Iako je imala otpor prema monodrami, Sadžida Šetić je pokazala da itekako može sama izneti predstavu, a iz Kamernog teatra 55 su kazali da će se “Zatvorenica” sigurno naći na repertoaru, jer publiku ne ostavlja ravnodušnom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.