Još jedna festivalska nagrada za predstavu „Moja Fabrika“

Kultura 21. nov 201715:50 > 15:52
BNP Zenica

Višestruko nagrađivana predstava Selvedina Avdića „Moja Fabrika“ u režiji Selme Spahić i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica na 22. jugoslavenskom pozorišnom festivalu „Bez prevoda“ Užice 2017. osvojila je Specijalnu nagradu Festivala „Ardalion“.

Ovo značajno umjetničko priznanje Bosanskom narodnom pozorištu Zenica dodijeljeno je prevashodno radi posvećenosti ovog teatra problemima sopstvene zajednice. Nagradu je dodijelio međunarodni Stručni žiri u sastavu: pozorišni reditelj iz Beograda Dejan Mijač, scenograf iz Novog Sada Radivoje Dinulović, dramaturginja iz Zagreba Željka Turčinović, glumac iz Skoplja Zoran Ljutkov i pozorišna kritičarka iz Podgorice Nataša Nelević.

Predstava „Moja Fabrika“ je izvedena 18. novembra u Narodnom pozorištu Užice u okviru Glavnog takmičarskog programa i u znaku obilježavanja Evropske noći teatra – Noć teatra BiH. Pored predstave „Moja Fabrika“ Žiri je ukupno dodijelio devet festivalskih nagrada, a pored zeničke, odlučio je nagraditi još tri predstave iz regiona. Nagrade su tako dodijeljene umjetnicima i predstavama u produkciji Drame Narodnog pozorišta Beograd, Gradskog kazališta Gavella iz Zagreba i Kraljevskog pozorišta Zetski dom na Cetinju. Pored ovih pozorišta na Festivalu su učešće uzele i predstave u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda, Crnogorskog narodnog pozorišta iz Podgorice, Narodnog pozorišta Užice i Ateljea 212 Beograd.

Predstava „Moja Fabrika“ je sa devet osvojenih nagrada, najnagrađivanija predstava zeničkog BNP-a u ovoj godini. Zasnovana je na fragmentima istoimene knjige Selvedina Avdića, intervjuima sa radnicama i radnicima, iskustvima glumica i glumaca iz ansambla predstave, te historijskim izvorima. Predstava, koja je jedna od najzapaženijih produkcija prethodne pozorišne sezone, intimna je monografija o historiji Zenice i njene Željezare, zbog koje je grad praktično i nastao i koja je svojevremeno upošljavala većinu stanovništva, dok danas predstavlja tek simbol prošlosti ili omraženi izvor zagađenja.

„Moja Fabrika“ do sada je prošla umjetničke selekcije i izvedena je na pozorišnim festivalima u Zenici i Jajcu. Proteklog mjeseca priliku da je pogleda imala je i festivalska publika Festivala MOT u Skoplju i sarajevskog MESS-a. U narednom periodu ekipa predstave priprema se za nova ugovorena gostovanja u okviru festivalskih takmičarskih programa. Predstava će tako 23. novembra biti izvedena na 34. susretima kazališta/pozorišta BiH u Brčkom, a 1. decembra na 9. međunarodnom festivalu savremenog pozorišta „Desire Central Station“ 2017. u Subotici.