"Ime" koje govori o nama i predrasudama u modernom svijetu

Kultura 24. nov 201716:18 > 16:22
N1

U Pozorištu mladih Sarajevo premijerno je odigrana predstava “Ime” u režiji Admira Glamočaka. Predstava govori o nama ali i o tome koliko smo skloni predrasudama.

Sve počinje mirnom porodičnom večerom, no vrlo brzo mirna atmosfera se pretvara u raspravu o budućem imenu najmlađeg člana porodice. Samo ime, kako nosi i naziv predstave, pokazuje pravo lice međuljudskih odnosa, a sve to je refleksija našeg društva.

“Ime govori o nama, bez obzira što je originalno francuski komad, mi smo ga prebacili u Sarajevo, tako da govori o nama. Mi koji smo radili to, prepoznajemo se u njemu, tako da se nadamo da će se i publika ili poistovijetiti sa likovima ili prepoznati u njima“, izjavio je Admir Glamočak, režiser predstave.

Ova predstava postavlja pitanja o prijateljstvu, iskrenosti i ljubavi. Predstava koja će nas zabaviti ali i u kojoj ćemo se prepoznati. U predstavi igraju: Tatjana Šojić, Damir Kustura, Sanin Milavić, Mirza Dervišić i Ajla Cabrera. Kako je kazao Damir Kustura, ovo je njegova najveća uloga do sada, jer je od početka pa do kraja predstave na sceni.

“Igram muža svoje supruge. Igram muža Tanji Šojić I to mi je nekako naj naj… jedna od najdražih stvari u ovom procesu da imam priliku da sarađujem sa Tanjom Šojić koja je zaista najsjajnija glumica našeg glumišta.”

Publika je u punoj sali Pozorišta mladih sa oduševljenjem gledala predstavu. A njihove kolege, glumci, imaju samo riječi hvale.

“Jako zanimljiva, govori o problemima koja nas se jako tiču danas, o svim predrasudama koje postoje u našem društvu i o nemogućnosti imanja bilo koje tajne”, kazao je glumac Boris Ler.

“Stvarno dugo nešto ovako dobro nije bilo u Sarajevu. Svaka čast. Odlični su svi. Ne bih mogao nikoga pojedinačno da izdvojim, kompletno kao ekipa, pokazali su kako se radi taj posao. Svaka čast”, izjavio je Aldin Tucić, bh. glumac.

Vedrana Seksan, glumica je dodala: “Uživala sam gledajući fantastičnu partnersku igru kolega koji su bili na sceni i pozivam ljude da dođu u pozorište i pogledaju ovu predstavu.”

“Mislim odličan izbor za repertoar Pozorišta mladih. Novi tekst, savremeni tekst koji je na ovim prostorima prvi put rađen. Odlična ekipa, radost igre, svi su uživali”, dodao je Alen Muratović.

Autori teksta “Ime”, poznati francuski pisci Matthieu Delaporte i Alexandre de La Patellière izrazili su želju da u narednom periodu posjete Sarajevo kako bi prisustvovali izvođenju predstave.

Pozorište mladih će po dolasku autora organizovati okrugli sto na temu predrasude u modernom svijetu.

Publika nije krila oduševljenje predstavom “Ime” ali i sa sjajnom glumačkom postavom. Reprizna igranja su zakazana za 30. novembar, 6. i 15. decembar u Pozorištu mladih Sarajevo.