Prostorija koja čuva 90 godina rada Narodnog pozorišta

Kultura 29. jan 201818:43 > 30. jan 2018 17:41
N1

U malim prostorijama, Narodnog pozorišta u Sarajevu, spremljena je historija, devet decenija rada. Kostimi, koje su nosila najveća glumačka, operna i baletna imena ovog prostora, čuvaju historiju - a njih, čuvaju brižne ruke uposlenika.

Fundus kostima Narodnog pozorišta u Sarajevu dom je za hiljade kostima dramskih, opernih i baletnih predstava. Najstariji – osamdesettrogodišnji frak iz 1935. godine.

Amna Kunovac Zekić, kostimografkinja Narodnog pozorišta Sarajevo prve kostime dizajnirala je 88. godine. Od tada, njene kreacije daju život pričama na sceni ovog pozorišta i svjedoče kako se sa malo, može napraviti mnogo.

“Obzirom da znam koliki su budžeti vani, u razvijenim zemljama i koliki su naši budžeti za izradu kostima konkretno – mislim da stvarno nekad napravimo čudo. I mogu reći da svi trebamo da budemo zadovoljno jer nekako nadomjestimo kreativnošću i improvizacijom one stvari koje se na zapadu riješe novcem”, izjavila je.

A svi kostimi – u nekoliko soba od par desetina kvadrata, u društvu brižnih ruku gardarobera.

Prostorije u kojima se nalaze gardarobe i kostimi Narodnog pozorišta Sarajevo izgrađene su 1921. godine, kad je i samo pozorište otvoreno. Obzirom da uslovi u kojima kostimi stoje nisu najadekvatniji, iz pozorišta kažu da ipak rad i trud onih koji su ovdje zaposleni kompenzira nedostatak uslova i da u konačnici, kostimi uspjevaju biti očuvani.

“Najvažnije je da u svemu što radimo u Narodnom pozorištu, posvetimo pažnju i kao što vidite, ta jedna velika briga je omogućila da fundus kostima pozorišta ima tako veliko bogatstvo, da raspolaže sa ogromnim brojem kostima koji svjedoče o velikoj historiji rada Narodnog pozorišta – kako drame, tako i opere i baleta”, izjavila je Marijela Hašimbegović, direktorica Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Od reditelja, koreografa, priče i scenografije – ovisi i konačan izgled kostima. Kada na scenu izađu umjetnici, kostimi su njihov prolaz u drugi svijet, u uloge koje predstavljaju.

“Svi ti kostimi nose određenu dušu i jednu konekciju sa tim divnim umjetnicima i čuvaju te predivne tajne i priče koje su gradile historijat Narodnog pozorišta”, dodala je Hašimbegović.