U Sarajevu počelo snimanje nove serije 'Hilmijin konak'

Kultura 04. mar 201816:48 > 17:11
N1

U Sarajevu je počelo snimanje nove serije, autora regionalne hit serije „Lud, zbunjen, normalan“,uspješnog i uigranog dvojca, scenariste Feđe Isovića i reditelja Elmira Jukić. Mi smo bili na setu serije...

Sarajevo u Drugom svjetskom ratu tema je nove humorističke serije “Hilmijin konak”.

U konaku kod Hilmije, kojeg glumi Emir Hadžihafizbegović, navraćaju svi: komunistički ilegalci, ustaše, četnici, njemački oficiri… Konak je mjesto gdje jedni drugima kuju zavjere.

S obzirom da će u seriji biti prikazan dugi istorijski period, riječ je, kako poručuju tvorci, o vrlo zahtjevnom projektu. Od scenografije, kostimografije, pa do svega ostalog što prati snimanje. “Hilmijin konak” je projekat kakav do sada nismo imali priliku vidjeti na ovom području, kaže reditelj.

Izazov je u toliko što zapravo u odnosu na sve što smo do sad radili, pokušavamo podići ljestvicu iznad, u svakom smislu, od produkcijskog do svakog drugog sektora unutar projekta. I pokušali smo okupiti jednu ekipu ljudi s kojima do sada nismo do sada radili, nekih novih lica, i možda je to zapravo najzanimljivije, biće ekipa nekih mladih glumaca“, rekao je Elmir Jukić- reditelj.

Riječ je o sitcomu, ja, čini mi se ne znam drugačije pisati nego tako da pravim da je zaplet ključan da sve zavisi od zapleta. Kad dovedeš glumce u smiješnu situaciju onda je lako sve ostalo“, izjavio je Feđa Isović – scenarista.

A kod Hilmije navraćaju svi, što najviše govori o njegovom prevrtljivom karakteru.

Čovjek koji se snalazi. Generalno njegova dva stanja su strah i pokušaj da se preživi jedna situacija koja se dešava u njegovom konaku, tamo prolaze razni likovi“, kazao je Emir Hadžihafizbegović – glumac.

A svoju sobu u Konaku kod Hilmije ima i njemački oficir Shiling, kojeg glumi Tarik Filipović.

To je lik komadant grada Sarajeva, okupiranog Sarajeva. Gospodin Shiling koji je topao, fin čovjek i laganih homoseksualnih sklonosti“, govori Tarik Filipović – glumac.

Osim Shilinga, u podrumu konaka se kriju dvojica rudara, partizanski ilegalaci, koji imaju zadatak da iskopaju tunel do njemačkog skladišta oružja.

Završetak snimanja serije planiran je krajem mjeseca.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.