Tanović: Našim političarima prijetnje iz EU ništa ne znače

Kultura 10. feb 201508:22 > 08:34
N1

Gošća Novog Dana bila je Ines Tanović, koordinatorica inicijative "Kultura 2020", inače program koordinator u Udruženju Akcija Sarajevo. Inicijativa Kultura 2020 predstavlja pokušaj kolektivne saradnje i djelovanja radnika u kulturi te kreiranje novih aktera na sceni kulturne politike u Bosni i Hercegovini.

Tanović je govorila o položaju kulture u BiH i programskim ciljevima inicijative Kultura 2020.

Sistem kulture  je jako marginaliziran sektor u BiH. Mi bismo htjeli podstaknuti radnike da izađemo iz individualne borbe i krenemo u kolektivnu. Moramo pronaći sistemska rješenja u sektoru kulture“, kazala je Tanović.

Neki od glavnih problema kulture i njezinog razvoja u BiH su nepostojanje sistemskog rješenja, nepostojanje kulturnih strategija, potrošnja i ulaganje javnih prostora u kulturu, nepostojanje sindikata kao i instrumentalizacija politička i ekonomska prema samom sektoru kulture.

S obzirom da je u BiH počeo proces formiranja vlasti, to je jedna od glavnih tema u medijima.

Vidjeli smo kako se radi u ozbiljnim državama, Grčka je formirala vlast za jedan dan. Simptomatično je da se kod nas formira vlast nakon sedmog februara. Isto kao da se čekalo da se održi godišnjica protesta, da se vidi dalji razvoj situacije“, kazala je Tanović.

S obzirom da je Hrvatska počela otpisivanje dugova prema dužnicima koji nisu u mogućnosti otplatiti dugove, Tanović je kazala:

Hrvatska je uradila dobar potez za svoje građane, i to trebamo slijediti. Ako ne možemo otpisivati dugove, onda barem fiksirati stopu prema ljudima koji su kreditno zaduženi“.

O konstantnim upozorenjima koja bh.političari primaju iz EU i međunarodne političke scene zbog neprovođenja reformi, kazala je:

Našim političarima konstantno prijete na političkom planu iz EU i sa svih strana, tako da mislim da im još jedna prijetnja ništa ne znači“.