Mladi u BiH ne znaju za Šibu

Kultura 13. mar 201817:10 > 19:03
Hajrudin Šiba Krvavac

Sa 16 godina bio kurir Vladimiru Periću Valteru, a 30 godina kasnije napravio je film posvećen svom ratnom komandantu i njegovoj odbrani Sarajeva. Hajrudin Šiba Krvavac ostavio je velik trag u filmskoj industriji, no koliko mladi znaju za njegov lik i dijelo?

“Vrtlog”, “Diverzanti”, “Most”, “Valter brani Sarajevo”, “Partizanska eksadrila”, svi ovi kultni partizanski filmovi imaju isti potpis – Hajrudina Šibe Krvavca.

Režijom se počeo baviti nakon Drugog svjetskog rata. Upravo je taj period ostavio dubok trag na njega.

Kao tinejdžer je sarađivao sa partizanskim pokretom otpora, četiri puta je izlazio iz okupiranog Sarajeva i izvršavao zadatke po nalogu Vladimira Perića Valtera.

Najveću popularnost je stekao 1972. godine filmom Valter brani Sarajevo koji govori o Valteru i o okupiranom Sarajevu 1944. godine, a posvetio ga je upravo Vladimiru Periću Valteru.

Nadimak “Šiba” je dobio u mladosti jer je bio mršav, kao grana, kao šiba, te mu je taj nadimak ostao.

“A kasnije u filmskim ekipama, ako bi vidio neke koji hoće zabušavat, on ih nije otpuštao iz ekipe, ali ih je malo tjerao da rade kao šibom, pa mu se predhodni razlog što je dobio naziv “šiba” i ovaj, poklapalo”, kazao je Mensur Čolaković, samostalni producent i režiser.

Njegovi prijatelji i saradnici za Šibu imaju samo riječi hvale.

“Bio je šarmantan, bio je korektan, prema saradnicima, prema ljudima. Bio je plemenit. Toliko je bio popularan da smo mi koji smo imali privilegiju biti njegovi prijatelji i saradnici, mi smo ga zvali “Džek” u našem filmskom žargonu”, kaže Mensur Čolaković, samostalni producent i režiser.

“Evo kakav je bio Šiba, najbolje ga je opisao Aco Štaka, kaže: “Pamtiću ga samo takvog Šibu, sjećajući se njegovih šala, psovki, uzrečica, koje kada bi on izgovarao, ne bi nikada zvučale banalno, pogano, već su odzvanjale kao i sve druge reči, ponekad ljepše od mnogih”. To je Šiba bio. Ko god je imao priliku sa njim da se druži ostao mu je u predivnom sjećanju”, kaže Devleta Filipović, direktorica Kinoteke BiH.

A oni koji rođeni nakon njegove smrti 1992. godine nikada nisu čuli za čovjeka koji je ostavio veliki i neizbrisiv trag u filmskoj industriji.

ANKETA:
– (Da li znate ko je Hajrudin Šiba Krvavac?) Hajrudin Šiba Krvavac pa to je naš najbolji režiser, najbolji na svijetu.

– Ne znam.

– Znamo naravno. To je jedan od naših najpoznatijih režisera.

– Ne.
–  Nikad čula.

– Naravno da znam, režiser.

– Ne.

– Ne znam.

– “Most”, “Diverzanti” ima ih puno. Volim ga. On je bio odličan režiser.

Iza sebe je ostavio 41 dokumentarni, kratki i dugometražni film, te nekoliko televizijskih serija. Napisao je 25 scenarija. Šiba Krvavac nije bio jedini režiser partizanskih filmova, ali njegova ostvarenja su sinonim za taj žanr. Milijadra Kineza to može potvrditi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.