Noam Chomsky potpisao Deklaraciju o zajedničkom jeziku

Kultura 27. mar 201808:25 > 08:29
Reuters

Jedan od najcitiranijih živućih intelektualaca na svijetu, američki lingvist, filozof i jedan od najistaknutijih društveno angažiranih autora današnjice Noam Chomsky pridružio se listi potpisnika Deklaracije o zajedničkom jeziku, koja ovih dana navršava svoju prvu godišnjicu.

Chomsky je to potvrdio i za N1, a na pitanje ima li nešto što bi dodao Deklaraciji, Chomsky je odgovorio da nema ništa interesantno što bi dodao onome što je već napisano u tekstu Deklaracije o zajedničkom jeziku, koju potpisuje.

Podsjetimo – Deklaracija, koju su sastavili lingvisti i drugi eksperti iz sve četiri zemlje, a u međuvremenu ima preko 8.000 potpisa, konstatira da Bošnjaci, Srbi, Hrvati i Crnogorci govore zajedničkim policentričnim standardnim jezikom. Također i da je jezična politika naglašavanja razlika dovela do niza negativnih pojava u kojima se jezično izražavanje nameće kao kriterij nacionalne pripadnosti i sredstvo iskazivanja političke lojalnosti. Potpisnici Deklaracije navode da se jezik i narod ne moraju podudarati, da svaki nacionalni kolektiv može svoju varijantu samostalno normirati i da su one međusobno ravnopravne. Pozivaju na prestanak razdvajanja djece po nacionalnoj osnovi u školama u ime toga što navodno govore drugim jezikom. Potpisnici se u Deklaraciji zalažu za slobodu jezičnog izražavanja svakog pojedinca.

Reakcije na Deklaraciju bile su vrlo burne, naročito je uzrujala politički establishment u Hrvatskoj, ali ujedno je, kako ugledna lingvistica Snježana Kordić navodi, upravo u hrvatskim medijima objavljeno više članaka podrške Deklaraciji nego u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori zajedno. Deklaracija je srušila posljednji tabu i pružila javnosti lingvistički utemeljeno objašnjenje da se radi o zajedničkom jeziku.

Chomsky je Deklaraciju o zajedničkom jeziku potpisao na poziv lingvistice Snježane Kordić, kojoj je istoga dana odgovorio da svojim potpisom podržava tekst Deklaracije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.