Velika Joan Baez u malom sarajevskom ateljeu

Kultura 30. mar 201821:31 > 21:36
N1

U sarajevskom Ateljeu Figure večeras oko 20 sati počela je izvedba mini koncerta "Sarajevo sa i bez Joan Baez".

Joan Baez je jedna od najpoznatijih američkih kantautorica, ikona aktivizma i protestne pjesme.

Posjetila je Sarajevo tokom opsade, u aprilu 1993. godine, a ono što čini priču posebnijom – ova žena bila je prva velika zvijezda koja je posjetila opkoljeno Sarajevo i na trenutke – u jeku metaka, smrti, i neizvjesnosti – pružila ljudima Bosne i Hercegovine pjesmu, ljubav i sigurnost.

Njeni domaćini bili su rokeri opkoljenog grada Sarajeva: Srđan Jevđević – Đino Banana, Amir Bešo – Lazy, Samir Ćeramida, Igor Žerajić, Boris Bačvić i Dragana Ilić.

25 godine poslije, Joan Baez je opet u Sarajevu, a nakon što je posjetila ovaj grad i 2008. godine.
31. marta zapjevaće pred publikom u BKC-u.

Ali 30. marta, oni koji su prije 25 godina u njenim melodijama pronalazili bijeg od neizvjesnosti, priredili su veče u čast Joan Baez, napominjući kako se grad Sarajevo nikada nije odužilo onome što je Baez za njega uradila.
Prisustvovali su i Orhan Pamuk, Stjepan Kljujić, Mladen Vojičić Tifa, Dragana Ilić, Želimir Altarac Čičak i drugi.

“Ona je ta koja je prva otvorila Sarajevo prema svijetu. Ona je ta, prva. Mnogi koji su ušli kasnije, 95.-e, više se slave, više se njima daje značaja. Ona je ušla u aprilu 93-e, u najgore rijeme i pjevala, bila je zaista predivna. Počela je koncert sa “vozda raja, vozdra Rajvosa”. Družila se s nama” – kazao je Saša Mašić iz Ateljea Figure.

“Šta je grad učinio za Joan? Da li je zaboravio grad Joan? Čini se da jeste” – dodao je.

N1

Desetak minuta po početku koncerta “Bez Joan Baez” – u mali sarajevski atelje, na trećem spratu stambene zgrade ušla je velika Joan Baez. Dočekana emocijama, zagrljijama i zahvalnošću.

Saša Mašić iz Ateljea Figure poklonio joj je, pred četrdesetak okupljenih, inserte iz sarajevske Vijećnice – ono sačuvano iz 1993. godine, kada je Joan Baez željela obići i upoznati opkoljeni grad.

“I ja imam svoj iz Vijećnice. Čuvam ga, na mom je klaviru. Čuvaću i ovaj” – rekla je Baez.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.