Umjetnički program u čast Sulejmana Kupusovića

Kultura 03. apr 201813:05 > 13:14
N1

Narodno pozorište u Sarajevu najavilo je za 7. april umjetnički program kojim će simbolično biti obilježen rođendan teatarskog velikana Sulejmana Kupusovića, umjetnika, vizionara, reditelja koji je dugogodišnjim i dragocjenim umjetničkim djelovanjem ostavio autentičan, neizbrisiv trag u pozorišnoj umjetnosti.

Planirana je promocija knjige Kupusovićevih kolumni nastalih od 2005. do 2014. godine “Gospodo Bosanci i ostali, debelo smo zaostali” čiji je izdavač Kult B a urednik i priređivač Dževdet Tuzlić.

Nakon promocije knjige, u Galeriji sjećanja – Sulejman Kupusović” bit će otvorena izložba „Bezvremenski teatarski rukopis – Sulejman Kupusović“, a za večernji termin je planirano izvođenje komedije „Balkanski špijun u Sarajevu“.

Dževdet Tuzlić, priređivač i urednik knjige kolumni „Gospodo Bosanci i ostali, debelo smo zaostali“, naglašava da je teatar bio univerzum Kupusovića, ishodište i utočište svih njegovih vizija, želja i nastojanja.

Bio je najnagrađivaniji bosanskohercegovački reditelj. Duga je niska priznanja s festivala u Jajcu, Brčkom, Mostaru i drugdje. Uz napomenu kako je njegov dolazak na festivale zračio i značio. Uz njega je to bio poseban praznik umjetnosti, napisao je također Tuzlić.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.