Izložba iz Zbirke umjetnina Intese Sanpaolo

Kultura 11. maj 201811:19 > 11:29
Promo

Izložba "Vedute Venecije" iz Zbirke umjetnina Intese Sanpaolo svečano je otvorena 10.05.2018. u Gradskoj vijećnici Sarajeva.

Slike Canaletta, Guardija, Marieschija i van Linta stigle su iz Gallerie d'Italia – Palazzo Leoni Montanari, jedne od najljepših baroknih palača u Vicenzi.

Ova četiri umjetnička djela iz razdoblja baroka biće izložena do 3.06.2018. u dvorani Gradske vijećnice Sarajeva.

Na izložbi Vedute Venecije predstavljena su slikarska ostvarenja četvorice majstora ovog žanra koja dolaze iz Gallerie d’Italia – Palazzo Leoni Montanari u Vicenzi.

Riječ je o izuzetnoj zbirci venecijanskog baroknog slikarstva, u kojoj se uz slike predstavljene bh. publici čuvaju i remek djela Tiepola, Pietra Longhija i drugih velikana tog razdoblja, te fascinantne zbirke starogrčkih vaza i ruskih ikona.

Ove sjajne zbirke i sama barokna palača Leoni Montanari dio su velikog kulturnog projekta banke Intesa Sanpaolo naziva Progetto Cultura, u koji su među ostalim uključene Gallerie d’Italia – Piazza Scala u Milanu u kojoj su predstavljeni talijanski umjetnici devetnaestog i dvadesetog stoljeća, te Gallerie d’Italia – Palazzo Zevallos Stigliano u Napulju, gdje je izloženo posljednje Caravaggiovo remek djelo Mučeništvo Sv. Ursule ,te djela umjetnika s juga Italije od sedamnaestog do dvadesetog stoljeća.

Izložbu je otvorio Almir Krkalić, predsjednik Uprave Intesa Sanpaolo Banke BiH, a pozdravne govore održali su prof. Gian Maria Gros-Pietro, predsjednik Uprave Intesa Sanpaolo; Nicola Minasi, ambasador Italije u BiH i Esad Tanović, direktor JP “Sarajevo”:

Prof. Gian Maria Gros-Pietro, predsjednik Uprave Intese Sanpaolo, povodom svog prvog posjeta Bosni i Hercegovini i otvorenja izložbe, naglasio je sljedeće:

“Iznimno se ponosim time što donosim četiri umjetnička djela koja pripadaju zbirci umjetnina Intese Sanpaolo iz Palazzo Leoni Montanari u Vicenzi u Gradsku vijećnicu Sarajeva. Intesa Sanpaolo posluje u zemljama bogate kulturne baštine i vjerujem da su kulturne aktivnosti sredstvo njegovanja prijateljskih odnosa među državama, te da se ulaganjem u kulturu podstiče društveni napredak i podupire ekonomski rast”.

Almir Krkalić, predsjednik Uprave Intesa Sanpaolo Banke BiH rekao je: “Ponosni smo što Intesa Sanpaolo Banka BiH, kao članica Intesa Sanpaolo Grupe, sudjeluje u organizaciji ove iznimno vrijedne izložbe. Posebno ističemo da je inicijativa da se organizuje izložba ovih slika iz Zbirke umjetnina Intese Sanpaolo proistekla lično od prof. Gian Maria Gros-Pietra, predsjednika Uprave Intese Sanpaolo, koji posjetom BiH, na ovaj način, želi prezentirati dio talijanske kulturne baštine.Uvjereni smo da će ova izložba podstaknuti i druge vidove saradnje u oblasti kulture između Italije i BiH”.

Umjetnička djela iz Zbirke umjetnina Intese Sanpaolo:

Canaletto

(Venecija 1697. – 1768.) Capriccio s gotičkom crkvom i lagunom, oko 1720.-21. ulje na platnu, 118,3 x 147,6 cm

Francesco Guardi (Venecija 1712. – 1793.) Trg sv. Marka prema crkvi sv. Geminiana, oko 1775. – 1780. ulje na platnu, 81,7 x 125 cm

Michele Marieschi (Venecija 1710. – 1744.) Veduta Canal Grande s Rivom del Vin i del Carbon, oko 1730.-1735. ulje na platnu, 55,5 x 83 cm

Hendrik Frans van Lint (Antwerpen 1684. – Rim 1763.) Veduta Crkva della Salute s Puntom della Dogana, oko 1750. ulje na platnu, 46,5 x 71,5 cm

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Intesa Sanpaolo Banka Bosna i Hercegovina jedna je od vodećih banaka u Bosni i Hercegovini, sa dugim kontinuitetom bankarskog poslovanja. Banka pruža usluge za stanovništvo i pravna lica i opslužje više od 167.000 klijenata. Pokriva cijelo područje Bosne i Hercegovine, s mrežom od 5 regionalnih centara, 49 poslovnica, 110 bankomata i više od 2.700 POS terminala.

Intesa Sanpaolo

Intesa Sanpaolo je među najvećim bankarskim grupama u euro-zoni, sa tržišnom kapitalizacijom od oko 50 milijardi eura.

Intesa Sanpaolo je lider u Italiji u svim poslovnim oblastima (maloprodaja, corporate i upravljanje bogatstvom). Grupa nudi svoje usluge za 12,3 miliona klijenata kroz mrežu od oko 4.700 filijala dobro raspoređenih širom zemlje sa tržišnim udjelima ne manjim od 12% u većini italijanskih regija.

Intesa Sanpaolo je prisutna u centralnoj i istočnoj Evropi i bliskoistočnim i sjevernoafričkim područjima sa oko 1.100 ekspozitura i 7,6 miliona klijenata, koji pripadaju bankama kćerkama Grupe u 12 zemalja.

Međunarodna mreža specijalista za podršku korporativnim klijentima prisutna je u 25 zemalja, posebno na Bliskom istoku i sjevernoj Africi i u onim područjima gdje su italijanske kompanije najaktivnije, kao što su SAD, Brazil, Rusija, Indija i Kina.

Gradska vijećnica Sarajevo

Gradska vijećnica Sarajevo je najljepša i najreprezentativnija zgrada sagrađena u Sarajevu tokom austro-ugarskog perioda i simbol je susreta svjetskih civilizacija. Izgrađena je u neo-maurskom stilu, savršenom arhitektonskom jedinstvu Istoka i Zapada.

Gradska vijećnica je nakon izgradnje služila kao rezidencija Gradske uprave. Nakon Drugog svjetskog rata, postala je Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH. Od tada sarajevska Vijećnica je sinonim za kulturu i duhovnost.

Tokom opsade Sarajeva, u noći između 25. i 26.08. 1992. godine, Vijećnica je granatirana i spaljena. Procjenjuje se da je više od dva miliona knjiga spaljeno te noći, uključujući dokumente i rukopise, koji predstavljaju preko 80% fundusa biblioteke. Varvarska namjera da u potpunosti uništi kulturnu baštinu nije uspjela, jer su očuvane najvrijednije knjige, a zgrada se vjerodostojno rekonstruisala. Napadi vandalizma doprinijeli su samo slavi zgrade, koja je postala simbol neuništivosti Sarajeva.

Obnova Vijećnice trajala je od 1996. do 2014. godine i urađena je prema originalnoj dokumentaciji. Devetog maja 2014. godine je zvanično ponovo otvorena na Dan Evrope i na Dan pobjede nad fašizmom.

Danas je Vijećnica jedna od glavnih turističkih atrakcija u Sarajevu, jer ima fascinantnu priču o njenom nastanku, uništenju i rekonstrukciji. Poslije rekonstrukcije, prostorije Vijećnice se koriste za organizaciju izložbi, koncerata, prijema i drugih ceremonijalnih prilika.

Promo

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.