Purivatra za N1 otkrio ime prvog velikog gosta 24. SFF-a

Kultura 17. maj 201818:07 > 18:14
Anadolija

Mirsad Purivatra i produkcijska kuća 2006 koproducenti su filma The Wild Pear Tree - turskog režisera Nurija Bilgea Ceylana, jednog od najcjenjenijih evropskih filmskih autora.

Purivatra se za N1 iz Cannesa javio za N1 u program emisije Dan uživo, a kazao je da je ovogodišnji festival možda i najbolji u proteklih deset godina, te je ponovo dokazao da je najveći filmski festival na svijetu.

“Cannes je ove godine čitav program posvetio umjetničkom, art house filmu. Čujemo samo dobre kritike, bilo je zadovoljstvo gledati brojne filmove i upoređivati s onim što smo mi napravili i birati filmove za Sarajevo Film Festival”, kazao je Purivatra.

“Prijateljstvo sa Ceylanom je krenulo prije desetak godina, kada je bio u žiriju u Sarajevu. On ističe da je tada prvi put dobio poziv da bude predsjednik žirija. Od tada do danas, svi filmovi su mu nagrađeni. Ima nagradu za najboljeg režisera, Grand Prix i Zlatnu palmu za posljednji film koji je napravio”, naveo je Purivatra za N1.

“On je autor koji je sve vrijeme u filmu, radi na svom filmu, ne radi komercijalne projekte, zadovoljstvo mi je da radimo zajedno. Očekujemo dobre kritike za film prije svega”, izjavio je Purivatra.

Screen Daily

Film The Wild Pear Tree još je jedna priča Nurija Bilgea Ceylana o porodici, što je, kazao nam je Purivatra, najdraža tema proslavljenog turskog režisera.

Na ovom filmu radili su i Izeta Građević-Purivatra, na umjetničkom dijelu, dok je za zvuk, a jednim dijelom i muziku zadužen producent iz Sarajeva, Mirza Tahirović.

“Drago mi je da je Mirza ušao u produkciju, radio je na zvuku i dijelu muzike. Dobio je pohvale, a Nuri je naglasio da na narednom filmu obavezno računa na Mirzu”, izajvio je Purivatra.

Direktor Sarajevo Film Festivala za N1 je ekskluzivno otkrio da će na nadolazećem Sarajevo Film Festivalu film The Wild Pear Tree biti premijerno prikazan, a potvrdio nam je i dolazak režisera Nurija Bilgea Ceylana.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.