Mačković: "Moderni" sevdah otišao daleko od matične države

Kultura 07. jul 201816:37 > 16:43
Aida Redžepagić

Svjestan da su standardi sevdaha postavljeni davno i da kao takav uživa poseban ugled profesor klavira i interpretator te vrste bosanskohercegovačke pjesme Kenan Mačković odlučio je ipak da u sevdah utka dio sebe, umjetnost koju stvara, ne narušavajući, kako navodi, srž koju čine tekst i melodijska linija.

“Sve što se unutar dogodi s muzikom je dopustivo”, rekao je Mačković te dodao da su od samih početaka obrada sevdaha, od Mostar sevdah reuniona, prisutni stereotipi, ali da su sve brojniji primjeri da ovaj pravac popularizira sevdah i održava ga u životu.

Naglašava da je ”moderni” sevdah otišao daleko od matične države, čak i na druge kontitente, jer je, smatra ovaj bh. umjetnik, protkan savremenim zvukom bliži i publici do koje sevdah teško može doći.

“Kao profesor radim sa djecom i vidim da takvoj publici, na kojoj je naša budućnost, sevdah sa modernom notom mnogo više odgovara. Sevdalinka uz saz ne plijeni njihovu pažnju, ovako je mnogo lakše prihvataju, uče tekstove, a nerijetko traže da čuju i original. Ovo će pomoći očuvanju sevdaha”, rekao je Mačković.

Naglasio je da BiH ima mnoštvo talentovanih muzičara, ljubitelja sevdaha koji na najbolji način predstavljaju sevdalinku, kao značajno kulturno naslijeđe.

“Poznajem brojne mlade ljude koji nastoje ostaviti svoj trag, svako na svoj način, svojim pristupom”, istakao je Mačković.

Siguran da ovaj muzički pravac ima svijetlu budućnost zajedno s bh. flamenco gitaristom Mirzom Redžepagićem organizirao je i prvi festival koji će umrežiti ljubitelje sevdalinke, tradicionalne i moderne. Festival će biti održan od 9. do 11. augusta u Novom Pazaru, rodnom gradu Redžepagića, a poručuju da je Novi Pazar tek početak.

“Pozvali smo muzičare iz cijelog svijeta koji rade bilo kakve vrste fuzija sa tradicionalnom muzikom, ali i muzičare koji se bave samo tradicionalnom muzikom za koje će biti posebna noć. Mladi se za takmičarsko veče mogu prijaviti do 20. jula, na [email protected], a sve detaljnije informacije imaju na facebook stranici world music fest ‘Zeman'”, rekao je Mačković te dodao da su ideju pozdravili i muzičari iz Španije i Indije koji su za sevdah čuli preko obrada, te najavili svoj dolazak u narednom periodu.

Mačković smatra da svaka generacija treba unaprijediti sektor kojim se bavi, bez obzira da li se radi o umjetnosti ili o nekom drugom pravcu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.