Spahić: Festival 'GRAD' svjedoči o kulturi i umjetnosti

Kultura 08. aug 201814:20 > 14:27
N1

Predsjednik Međunarodnog centra za mir Ibrahim Spahić zahvalio je učesnicima ceremonije otvaranja Festivala "Grad" u Collegium artisticum galeriji i Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu.

Izuzetan umjetnički program Orkestra flauta iz Pekinga koji je gostovanjem na Festivalu započeo turneju u zemljama jugoistočne Evrope, sarajevska publika je pozdravila s oduševljenjem, kao i vrhunsku prezentaciju baštine Sarajeva na izložbi “Grad”.

Uspostavljen je Okrugli sto vitezova umjetnosti i Sarajevo je dobilo novi internacionalni prostor za dijalog i kulturnu akciju.

Spahić je izjavio na otvorenju da, ” Festival “Grad” svjedoči o urbanoj kulturi i umjetnosti koja oblikuje život u gradu”. Na otvaranju Festivala ambasador Republike Austrije Martin Pammer istakao je da izložba “Grad” pokazuje koliko je u Bosni i Hercegovini i posebno u Sarajevu poveznica u Evropskoj kulturnoj baštini, naglasivši da je impresioniran organizacijom i sadržajem Festivala.

Otpravnica poslova Ambasade NR Kine u BiH Zhou Yan predstavila je Orkestar flauta koji njeguje baštinu i tradiciju sviranja flaute u njenoj zemlji dugu više od 7.500 godina i poručila da Festival koji organizuje Međunarodni centar za mir -SWF snažno potvrđuje prijateljstvo i saradnju BiH i NR Kine.

U okviru Festivala planirano je još događaja, među kojima su, između ostalih, najznačajniji “Okrugli sto vitezova umjetnosti”, “Šta je za tebe baština”, Memorija grada – Prezentacija: Collegium Artisticum u Austrijskoj kući, Prezentacija programa u Galeriji IPC “E” te Arheologija duše grada – Program Internacionalnog festivala Grad, saopćeno je iz Međunarodnog centra za mir.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.