Šešić: Dokumentarni film je refleksija na stvarnost društva

Kultura 14. aug 201809:51 > 09:53
N1

Selektorica takmičarskog programa za dokumentarni film Sarajevo film festivala Rada Šešić za N1 je ocijenila takmičarski program za dokumentarni film kao odličan, te kazala da imaju 16 vrlo snažnih filmova.

“To je 16 vrlo zanimljivih autorskih pristupa, jer mene ne zanima samo priča, moramo vidjeti kako autor izražava tu priču. Važno je što kažemo, ali i kako. Da li to ‘kako’ i ‘što’ se slažu”, pojasnila je gostujući u emisiji Novi dan.

Kaže da je u filmskoj umjetnosti skoro sve već isprobano, ali da je nova autorska ličnost ono što je uvijek novo i svježe.

“Imamo mlade autore koji za sebe ponovo otkrivaju filmski jezik i način kako kombinuju neke stvari. Autori iz mlađe generacije su odrasli na jednoj brzoj izmjeni slika na internetu, na Facebooku, na reklamama svuda oko nas, itd. Oni na drugačiji način percipiraju vizualni jezik i ono što nosi filmska slika”, istakla je.

Navodi da dokumentarni program svake godine ima barem jedan bh. film, te dodala da imamo i strane autore koji dolaze u BiH da ispričaju kako nas druge kulture vide.

Šešić ističe da dokumentarni film ima najvjerniju publiku, koja se vraća svake godine na Festival.

“Dokumentarni film je refleksija na stvarnost, on je ogledalo stvarnosti, a također i termometar stvarnosti određenog društva. Mi možemo tačno mjeriti temperaturu određenog društva preko dokumentarnih filmova. Znači ono što se radi, kako se radi, do koje mjere autori su otvoreni, do koje mjere su kritični… Vi možete u jednoj mjeri vidjeti kako se mijenja senzibilitet unutar određenog društva”, objasnila je.

Odbila je reći koji film joj je favorit, kazavši da su svih 16 filmova, koje je izabrala od 280 filmova koji su stigli na selekciju, njeni favoriti. Dodala je da ove godine ima više žena autora i producentica, kao i da ima dosta mladih autora.

“Žiri će biti na slatkim mukama”, kazala je naša gošća.

Pogledajte video gostovanja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.