Umjetnici se odazvali pozivu mlade slikarke Anje Stojanović

Kultura 23. aug 201814:42 > 16:15
N1

Na obroncima planine Lisine u ekološkoj zoni Zelenkovac kod Mrkonjić Grada održana je likovna kolonija na kojoj su učestvovali umjetnici iz regiona. Slikari, glumci, muzičari, pisci odazvali su se na poziv mlade banjalučke slikarke Anje Stojanović i okupili su se oko humanitarne akcije - skretanje pažnje na ljude sa dijalizom.

Portereti, pejzaži, prikazi ljepota ali surovosti planine, rijeke, te bijele barke na mirnom moru – sve su to na platnima oslikali umjetnici iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Slovenije.

“Ono što je naš cilj jeste spajanje tih kultura, spajanje cijele regije. Imamo zaista puno umjetnika koji omogućavaju da se oformimo u duhovnom smislu, ne u materijalnom”, kazao je Muhamed Pjevo, slikar iz Sarajeva.

“Zelenkovac 2018” je kolonija u kojoj je učestvovalo 18 slikara. Zadatak je bio naslikati po dvije slike koje će nakon izložbi u nekoliko gradova biti dodjeljene Dijaliznom centru.

“Biće izložene u Mrkonjić Gradu, Banjaluci i Beogradu. A atmosfera je odlična. Ljudi rade”, pojasnila je Ana Stojanović, organizatorka likovne kolonije.

A u ovakvom ambijentu, umjetnici kažu, rad postaje odmor.

“Tu smo se nekako iz svakodnevnih života izvukli i skupili ovde gdje nam je likanje, gdje su četkice, štafelaji, boje najbitnije i da svi uživamo radeći na ovim kolonijama”, kazao je Milutin Jovančić, slikar i muzičar iz Srbije.

“Priroda koju sam gledao me je očarala i tu dobijamo inspraciju za motive”, dodao je Salih Biščić, slikar iz Slovenije

Okovan lancima glumac Luka Piljagić tumačio je lik Davida Šrtpca i za učesnike kolonije igrao predstavu Jazavac pred sudom. Koloniju su pratile i tematske muzičke i književne večeri.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.