Otvorena izložba "Znamenite ličnosti na markama BH Pošte"

Kultura 09. okt 201412:26 > 12:28
Anadolija

Povodom 9. oktobra, Svjetskog dana pošte, u nedavno obnovljenom zdanju sarajevske Vijećnice otvorena je filatelistička izložba “Znamenite ličnosti BiH na markama BH Pošte” u organizaciji Javnog preduzeća BH Pošta d.o.o. Sarajevo.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

 Uz riječi da se ovom izložbom na poseban način prisjećamo ljudi koji su obilježili historiju Bosne i Hercegovine, izložbu je zvanično otvorio predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

 “Veliko mi je zadovoljstvo prisustvovati današnjoj svečanosti na kojoj se na poseban način sjećamo naših znamenitih velikana, onih koji su obilježili historiju BiH”, kazao je Izetbegović.

U uvodnom obraćanju Izetbegović je izrazio radost što i u vremenu intenzivnog tehnološkog razvoja u svim komunikacijskim sferama, BH Pošta bilježi odlične poslovne rezultate.

“Osim svog praktičnog značaja, BH Pošta je jedan od simbola bosanskohercegovačke državnosti. Kroz njenu povijest u posljednja dva stoljeća može se isčitavati i povijest naše domovine od osmanskog perioda, preko Austro-ugarske, prve i druge Jugoslavije, pa sve do današnjih dana i savremene Bosne i Hercegovine”, kazao je Izetbegović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH ovom prilikom uputio je poruku o važnosti njegovanja sjećanja na svoje velikane, pamćenja njihovih neprolaznih djela, rekavši kako je “njihov amanet naša vodilja kroz ovo turbulentno i zamršeno vrijeme”.

“Svi oni, od Huseina kapetana Gradaščevića do Alije Izetbegovića, preko Mehmeda Spahe, Hamdije Kreševljakovića, Alekse Šantića do Maka Dizdara, Meše Selimovića i stotina drugih značajnih ličnosti, učinili su da BiH ima višestoljetnu neopisivu posebnost, vrijednost koja je najsnažnija brana negatorima koji je žele osporiti”, poručio je Izetbegović.

Goste na otvorenju izložbe “Znamenite ličnosti BiH na markama BH Pošte” pozdravio je i generalni direktor Javnog preduzeća BH Pošta d.o.o. Sarajevo Mujo Butković, koji je, između ostalog, govorio i o poslovnim rezultatima BH Pošte, ali i historiji kompanije.

Naglasio je daje BH Pošta u prvoj polovini 2014. godine ostvarila rekordnu dobit.

“Danas, unatoč krizi i stalnim turbulencijama, nepovoljnim uslovima na tržištu, BH Pošta je jedno od najuspješnijih preduzeća u BiH”, pojasnio je Butković. Kako je kazao, poslovni rezultat BH Pošte od 6,5 miliona konvertibilnih maraka bruto dobiti za osam mjeseci u 2014. godini potvrđuje da je BH Pošta danas stabilna i uspješna kompanija.

“Izložbom poštanskih maraka sa likovima znamenitih ličnosti BiH, koju smo danas pripremili, želimo vam pokazati da smo i dalje društveno odgovorna i tradicionalna kompanija”, pojasnio je Butković.

Svjetski dan Pošte, 9. oktobar, širom svijeta obilježava se kao dan osnivanja Svjetskog poštanskog saveza, jedne od najstarijih međunarodnih organizacija. Na ovaj dan 1874. godine, izaslanici iz 22 države iz Evrope, Amerike i Afrike, u Švicarskoj su potpisali tzv. Bernski ugovor, kojim je ustanovljena prva zajednička konvencija o međunarodnom poštanskom prometu.

Kao punopravna članica Svjetskog poštanskog saveza, BH Pošta svake godine obilježava 9. oktobar.

Poštanske usluge kroz historiju postale su izuzetno važne i danas se bez njih ne može zamisliti normalno funkcioniranje jednog društva.

Pošta je danas prisutna u životu svakog čovjeka, u poslovanju svake firme, nezaobilazni je faktor svih društvenih procesa, veliki je njen doprinos ekonomskom razvoju svake zemlje.