Sajam "Knjige u nišama" – sajamske cijene, jutra sa autorima

Kultura 26. nov 201816:55 > 16:56
N1

"Još jedna knjiga u nizu" slogan je ovogodišnjeg sajma knjiga "Knjige u nišama", koji je jučer počeo u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu. Knjige po sajamskim cijenama, jutra sa autorima, okrugli stolovi, dječiji program. Sve vas to očekuje do četvrtka.

Sve ljubitelje pisane riječi, na ovogodišnjem sajmu knjiga, očekuje bogat i cjelodnevni program. Dvanaest izdavača iz BiH predstavilo se na ovogdišnjem sajmu koji organizuje BKC Sarajevo i Zajednica izdavača/nakladnika u BiH.

“Kao što možete vidjeti oko nas su niše pune knjiga. Ono što ovogodišnji program nudi jeste program koji se sastoji od jutra sa autorom, okrugli stolovi na različite teme, dječiji program koji je upravo završio, prvi ove godine i predstavljanje knjiga i autora”, kaže Irena Orozović, organizatorica sajma knjiga.

Iako je sajam počeo u nedjelju, na Dan državnosti BiH, izdavači su za sada zadovoljni posjetom.

“Ovo je već drugi put da se ovaj sajam organizuje, tako da sam se nadam da će određenim tempom, biti prepoznatljiv u regionu i mislim da ćemo propratiti ovaj sajam u boljem svijetlu, da će biti više promocija i više publike”, ističe Samir Fazlić, Izdavačka kuća Buybook.

“Uvijek može bolje. Nije loše s obzirom da se radi o prazniku, da je produženi vikend, dosta ljudi je otišlo van grada, ipak nije loše”, dodaje Šejla Uzunović, Izdavačka kuća Malik Books.

Pored pisaca iz BiH, specijalni gosti sajma su i pisci iz Vojvodine. Osim toga, brojni okrugli stolovi posvećeni su dječijoj knjizi, ali i njihovom položaju u društvu. Klasici su ono što se najviše traži na ovogodišnjem sajmu.

“Budući da mi nudimo literaturu za najmlađe čitaoce, najviše se traže bojanke, traže se knjižice sa naljepnicama, potom traže se klasici, bajke iz 1001 noći”, kaže Uzunović.

“To je definitivno komplet knjiga iz biblioteke “Dobri bošnjani” to je ono što traži starija populacija, a ono što traži mlađa populacija to je uglavnom romani, poezija i slično”, navodi Ilma Smajić, Izdavačka kuća “Dobra knjiga”.

Zajednica izdavača/nakladnika u BiH, po prvi put se predstavila beogradskoj publici.

“To je prvi put da je Zajednica izdavača/nakladnika BiH, jedinstvena kao zajednica, na jednom velikom sajmu, kao što je sajam u Beogradu. Povratna informacija je da su zadovoljni, neke nove konekcije su se uspostavile”, poručuje Orozović.

Nakon sajma u Beogradu, predstavili su se, također po prvi put, i zagrebačkoj čitalačkoj publici na Velesajmu.
“Knjige u nišama” u BKC Sarajevo možete posjetiti do 29. novembra i po sajamskoj cijeni pronaći neko štivo za sebe.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.