"Re:Generacija" prikazana u zgradi UN-a u New Yorku

Kultura 27. nov 201810:27 > 10:30
N1

Nakon uspješne bh. premijere i odličnih reakcija javnosti na dokumentarni film o deset mladih ljudi koji tragaju za boljom perspektivom i svjetlijom budućnosti u svojoj zemlji, dokumentarni film „Re:Generacija“ u režiji Emira Kapetanovića sinoć je premijerno prikazan u zgradi Ujedinjenih Nacija u New Yorku.

Projekcija je održana u organizaciji Stalne misije BiH pri UN-u i Stalne misije SAD-a pri UN-u te u saradnji sa Međunarodnim republikanskim institutom u BiH (IRI) i udruženjem Magacin Kabare.

Uz brojne zvanice i goste te pripadnike diplomatskog kora, premijeri filma su prisustvovali producentica Zana Marjanović, direktor IRI-a u BiH Borislav Spasojević, reditelj filma Emir Kapetanović kao i nekoliko protagonista – Ambasadora pomirenja. Pred početak projekcije prisutnima se obratio Stalni predstavnik BiH pri UN-u, ambasador Ivica Dronjić i Zamjenik stalnog predstavnika SAD-a pri UN-u, ambasador Jonathan Cohen.

U srijedu, 28. novembra najavljena je projekcija u Washington DC-u, dok će početkom decembra film biti prikazan i na čuvenom njujorškom Columbia Univerzitetu.

Ovaj izuzetno snažan, emotivan i poučan dokumentarac priča je o generaciji koja je morala otputovati u prošlost svojih roditelja kako bi promijenila svoju budućnost. Snimljen je tokom trajanja istoimenog USAID-ovog projekta koji je angažovao mlade ljude iz deset bh. opština s ciljem pokretanja promjena vezanih za percepciju građana o podjelama, predrasudama, suživotu i sličnim nametnutim modelima ponašanja i življenja.

Film „Re:Generacija“ nominovan je i za najbolji dokumentarni film na Motion Film Festivalu u Berlinu, koji
e se održati sredinom decembra.

Ova nominacija, uz prikazivanje filma u SAD-u, zasigurno predstavlja jedan od najvećih uspjeha bosanskohercegovačke kinematografije.

„Ponosan sam da je Re:Generacija prvi bh. film prikazan u sjedištu UN-a u velikoj ECOSOC sali, u kojoj su prikazani neki od najznačajnijih svjetskih filmova. Čast mi je bila predstavljati Bosnu i Hrcegovinu na mjestu gdje se donose najvažnije svjetske odluke i prikazati je kao zemlju koja, unatoč svim problemima, opstaje, oporavlja se i može biti primjer drugima kako se nositi sa problemima u svijetu u kakvom živimo danas“, kazao je Emir Kapetanović po završetku premijere.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.