Hadžihafizbegović: Merak dobiti nagradu FEST-a

Kultura 09. mar 201507:25 > 07:29
Anadolija

Nakon što je nagrađen za najbolju mušku ulogu u „Glavnom programu“ 43. Međunarodnog filmskog festivala – FEST, Emir Hadžihafizbegović rekao je da postoje velike i bitne nagrade te da je jako srećan što je dobio nagradu baš na beogradskom festivalu koji je "sistem vrijednosti".

„Rekao sam maloprije Jugoslavu Panteliću, umjetničkom direktoru FEST-a, da postoje velike i bitne nagrade. Nisam odgojen da pričam u prvom licu jednine, ali zaista imam veliki broj nagrada i u teatru i na filmu, međutim, ova mi je kontekstualno draga“, rekao je Hadžihafizbegović.

Kako je objasnio, ova nagrada posebno mu je draga zbog uspomena kada je kao student treće godine glume u Beograd dolazio iz Sarajeva na FEST, pa spavao kod nekih prijatelja, glumaca, također studenata, i gledao filmove kao što je „Nostalgija“ Tarkovskog, a sa džeparcem za pet dana oko 40 eura.

„Onda, poslije trideset godina dođete i dobijete Beogradskog pobjednika. Fest je jedan etablirani i kulturološki fenomen, najveći holivudski hitovi su dolazili na ovaj festival prije nego na neke zvučnije festivale. Fest je nešto što je čuvar vrijednosti“, rekao je Hadžihafizbegović i čestitao ljudima koji su „sačuvali esenciju“ ovog festivala.

On je naveo da se nijedna stvar ne može analizirati iz stanja prezenta i da će, najvjerovatnije, nakon nekog vremena znati šta mu tačno znači ova nagrada te da je veoma odgovorno stati i pokloniti se nakon bilo kojeg umjetničkog performansa beogradskoj publici.

„Ona zna šta je dobar i balet i drama i filharmonija i slika, knjiga i film, i ova nagrada je nešto što će u meni vjerovatno fermentirati, a nijedna se stvar ne može analizirati iz stanja prezenta, treba proći izvjesno vrijeme pa da kažem koliko mi je ova nagrada značajna. Ali, nekako ti je merak imati i nagradu sa FEST-a“, rekao je Hadžihafizbegović.