Kamerić: Izložba u hladnjači – Forenzika: Anatomija zločina

Kultura 09. mar 201510:43 > 10:49
N1

Uživo iz Pule u Novi dan javila se bh. umjetnica Šejla Kamerić koja je govorila o novom projektu koji je dio izložbe Forenzika: Anatomija zločina. Izložba je otvorena 26. februara u muzeju Wellcome Collection u Londonu i trajat će šest mjeseci.

Izložba je zapravo muzej vizuelnih dokaza, obiluje fotografijama, zapisima, zakonskim dokumentima, forenzičkim izvještajima.

Na pitanje koliko je bila teška misija prikupljanja ovih podataka Kamerić je rekla: “Vlast se ne bavi dovoljno koliko bi trebalo, a najgore od svega je što se pokušavaju negirati i naučni fakti, a to je prikupljanje dokaza, identifikacija nestalih i na osnovu toga ustanovljavanje ko je počinio zločin i pravljenje uspomene na ono što se desilo.”

Sama instalacija je vrlo specifična, svaki posmatrač ima jedinstven susret sa ovim djelom.

Bilo je pitanje kako pokazati tu količinu informacija. Na početku smo pravili kratke videozapise od pet do deset sekundi. To su bili zapisi svih informacija do kojih smo dolazili, ali i posjeta mrtvačnica, grobnica i mjesta zločina. U samoj izložbi posjetioci ulaze u hladnjaču i imaju priliku vidjeti 32.000 kratkih snimaka.”

Muzej Wellcome Collection, u okviru kojeg se nalazi i svjetski poznata biblioteka s gotovo milion knjiga i publikacija, nalazi se u Londonu i Muzej je dio fondacije Welcome Trust koju je 1936. godine osnovao Sir Henry Wellcome. Wellcome Trust danas je najveća svjetska privatna dobrotvorna fondacija koja finansira medicinska i veterinarska istraživanja.

Prije svega to je jedan od najposjećenijih izložbenih prostora u Londonu. I britanski mediji su bili fascinirani tolikom zainteresovanošću publike. Predviđaju da će pola miliona ljudi vidjeti izložbu.”