Preminula legendarna hrvatska glumica Ana Karić

Kultura 09. okt 201422:27 > 10. okt 2014 11:29
Youtube

Ana Karić, legendarna hrvatska glumica, preminula je u 74. godini. Ova istinska diva glumila je u filmovima poznatih hrvatskih reditelja Ante Babaje, Nikole Tanhofera, Zvonimira Berkovića, Krste Papića i drugih.

Vijest o iznenadnoj smrti velike hrvatske glumice šokirala je njene brojne kolege i prijatelje.

Ana Karić rođena je u Perušiću, 13. maja 1941. godine, a Akademiju je završila u Zagrebu 1963. godine.

Pamtit ćemo je po glavnim ulogama u filmovima Bablje ljeto, Putovanje na mjesto nesreće, Slučajni život te po nedavnom hit-filmu Igora Mirkovića – Noćni brodovi. Nešto su joj manje brojne uloge u televizijskim filmovima, a glumila je i u Teatru u gostima kojeg je osnovao Relja Bašić.

Mlađi će je gledatelji pamtiti prvenstveno po TV seriji “Na terapiji” i filmu “Noćni brodovi” reditelja Igora Mirkovića, u kojem je uz partnera Radka Poliča odigrala ulogu žene koja bježi iz staračkog doma jer ni u “ozbiljnim” godinama nije odustala od ljubavi.

Otišla je pripremajući novu ulogu s rediteljem Sašom Božićem u čijem je “Dezerteru” u Teatru &TD, nastalom po slavnom romanu “Kiklop” Ranka Marinkovića, glumila zahtjevnu ulogu Maestra.

Njena karijera trajala je više od pet desetljeća. Karić je 2010. nagrađena desetom jubilarnom nagradom “Fabijan Šovagović” za poseban doprinos glumaca hrvatskom filmu koju joj je dodijelilo Društvo hrvatskih filmskih režisera. Bila je dobitnica nagrade hrvatskog glumišta za glumačko ostvarenje u radio drami za 2004./05, a 2010. je dobila nagradu Fabijan Šovagović za veliki doprinos hrvatskom filmu. Također, dobitnica je i Večernjakove Ruže 20. stoljeća.