Otvorena izložba "Koraci u tišini"

Kultura 29. jan 201917:15 > 17:21
N1

"Koraci u tišini" naziv je prve od tri samostalne izložbe autorice Arme Tanović Branković, koja je sinoć otvorena u Historijskom muzeju u Sarajevu. Izložba predstavlja lično reagovanje na pisanu riječ.

Kroz ciklus “Koraci u tišini” Arma Tanović Branković traga za pozicijom žene u bh. književnosti, te ovom izložbom podsjeća na njihovu ulogu.

“Postoji nekoliko osnovnih modela žene. Prije svega to je žena majka, koja sublimira svu bol i ona je nastala kao referenca na pripovjetku Zije Dizdarevića “Majka”, zatim je tu žena kao erotski simbol, koja vrlo često nema svoje ime, koja je nastala kao referenca na Dolly Bell. Potom je tu referenca na ženu koja preuzima mušku ulogu i koja u tom procesu mora da zatomi svoju ženstvenost i tu mi je najbolja referenca bila “Gospođica” od Ive Andrića”, kaže autorica.

Ovo je njena prva samostalna izložba, a u prvom ciklusu, bavi se bosanskohercegovačkim autorima – poput Meše Selimovića, Ive Andrića, Derviša Sušića i Dževada Karahasana.

“Ono što se iskristaliziralo od tog izbora bh. djela, kojih sam se ja sjetila, jer sam odmah znala koja su ostavila najveći utisak na mene i koja sam ponovo iščitala je diskurs žene, odnosno kako je ona ispisana u svim tim romanima, jer sve slike su reakcija na romane, pripovijetke, prozna djela. Jedno djelo se bavi dramom”, pojašnjava Alma Tanović Branković.

Izložba je prodajnog karaktera a sav prihod od ove izložbe biće doniran u humanitarne svrhe.

Posjetitelji nisu krili oduševljenje Arminim djelima:

“Ovo što vidim je nevjerovatno. Inače Arma je moja profesorica glume na Akademiji. Ona je oduvijek bila nevjerovatna, kreativna i jako posebna. Zaista mi je drago da sam večeras ovdje.”
“Izložba je zaista impresivna i definitivno na lijep način je sve ovo dočarala ali moram priznati da je dosta nadrealno, da morate dobro da se zadubite u jednu od njenih slika da bi shvatili suštinu, srž.”
“Stvarno mi se sviđa ova izložba, ja volim ovakve detalje.”

Nakon ove izložbe, koja će biti otvorena do 4. februara, uskoro će biti otvorene i druge dvije u istom ciklusu “Koraci u tami” i “Tragovi u bijelom”.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.