"Prašinom koju diže predstava prekriva se golotinja društva"

Kultura 17. mar 201518:47 > 19:05
Screenshot

Predstava “Veliki Gatsby” i razlozi zbog kojih dio publike nije odgledao do kraja ovu predstavu igranu u okviru Festivala Sarajevska zima, izazvali su podijeljene komentare u glavnom gradu BiH. Naša ekipa istražila je ovu priču.

U Narodnom pozorištu Sarajevo, u okviru Festivala Sarajevska zima, odigrana je predstava “Veliki Gatsby”. Više od stotinu ljudi došlo je pogledati djelo Ivice Buljana, hrvatskog pozorišnog režisera u izvedbi Mestnog gledališča Ljubljana. 

Buljan je inače poznat kao kontroverzni režiser, koji često koristi scene nasilja i seksa u svojim predstavama, poput recimo režije “Grobnica” za Borisa Davidoviča, gdje seksualni odnos nije bio fingiran.

Čitala sam knjigu, i jedva sam čekala da gledam predstavu. Međutim, nisam mogla pratiti zbog nedostatka titlova jer je predstava na slovenskom jeziku, tako da sam čekala pauzu i izašla”, kazala je Merisa Pehar koja je gledala predstavu.

Tokom pauze, dio publike se nije vratio u dvoranu NPS, zbog kako su naveli, eskplicitnih scena sexa koje nisu očekivali.

Na stranici Sarajevske zime nije bio naveden sinopsis predstave, kao ni na oficijelnoj stranici NP, što je praksa kada su u pitanju predstave namijenjene za zreliju publiku.

Režiser Haris Pašović smatra da je takvo nešto isključivo greška organizatora.

Oni nisu dali nikakvo uputstvo gledaocima, obavještenje kako bi gledaoci znali da to nije za mlađu publiku ispod 18 godina, što je uobičajeno i što mi svi radimo, i što se radi svuda u svijetu. To je i dalje jedna loša praksa jednog tako šlampavog organizovanja sarajevske zime na koju smo mi nažalost navikli kada je u pitanju taj festival“, kazao je Pašović za N1.

Najiskrenije se izvinjavam ljudima koji su erotsku scenu doživjeli kao neku vrstu provokaciju. Ne mislim da je svrha umjetnosti da provocira“, kazao je Almir Bašović, selektor teatarskog programa festivala “Sarajevska zima”.

 “Prašinom koju diže predstava prekriva se golotinja društva” kaže stara izreka Herberta Heckmanna.