Predstavljene "Žene BiH"

Kultura 09. mar 201916:21 > 17:43
N1

U Umjetničkoj galeriji BiH, sinoć je, na Dan žena otvorena izložba posvećena upravo njima. Ženama. I to bosanskohercegovačkim ženama koje su se zalagale za obrazovanje, emancipaciju, ali i razbijale stereotipe.

Osim izložbe, predstavljena je i knjiga sa njihovim ilustracijama i bogatim biografijama.

Književnice, umjetnice, rediteljice, muzičarke, doktorice, naučnice… jednom riječju Žene BiH. 53 žene bile su inspiracija Amili, Maši i Hatidži da knjigu ali i izložbu posvete upravo njima.

“Sve žene koje vidite na ilustracijama se nalaze i u knjizi, zapravo su ilustracije iz knjige. Ilustriralo ih je pedeset bosanskohercegovačkih dizajnerica, umjetnica i ilustratorica, odnosno 50 žena koje dolaze iz oblasti kreativne industrije, odnosno iz različitih oblasti djelovanja”, izjavila je Amila Hrustić Batovanja, jedna od autorica.

Ideja za knjigu se rodila iz prošlogodišnje osmomartvoske kampanje, gdje su autorice svakoga dana na društvenim mrežama objavljivale fotografiju sa biografijom po jedne bosanskohercegovačke žene. Zbog pozitivne reakcije, odlučile su objaviti i knjigu, te na taj način prikazati žene, njihova lica i volšebne biografije.

“Mi smo svakog dana marta objavljivale biografije sa fotografijama nekih od pionirki koje su zaslužne za iskorak u određene prostore u kojima ženama prije toga nije bilo dozvoljeno zakoračiti. Prvih obrazovanih žena, umjetnica, arhitektica, pilotkinja i mnogih drugih”, kazala je autorica Hatidža Gušić.

Izabrati pedeset žena nije bilo ni malo lako. Prema riječima autorica, u našem društvu su djelovale ali i danas djeluju inspirativne i hrabre žene, žene koje svakodnevno mijenjaju našu društvenu stvarnost a radile su to i u prošlosti.

“Naš izbor žena je subjektivan, to su žene koje su nas inspirisale svojim radom, djelovanjem, svim onim što su nam omogućile da možemo danas uživati ženska prava, možda ne baš uživati jer je potrebno još mnogo toga učiniti ali to su žene koje su životnim pričama, radom i zalaganjem inspirisale nas tri“, poručila je Maša Durkalić.

Istražiti ovih 50 žena je bilo izuzetno teško jer bh. historiografija nema dovoljno podataka o ženama koje su razbijale stereotipe i zalagale se za emancipaciju.

Izložbu o bh.ženama možete posjetiti do 16. marta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad