Džebo: Mnogi gradovi u BiH vape za teatrom

Kultura 20. mar 201509:04 > 09:08
N1

Gošća Novog dana u pregledavanju dnevne štampe bila je glumica Alena Džebo.

Očekujemo premijeru filma Sabina K. u kojem Alena Džebo igra glavnu ulogu. Džebo je prokomentarisala da je jako zadovoljna filmom kao i da je film rađen po istinitoj priči. “To je poseban element s kojim morate da se nosite, morate da prihvatitie drugačiju vrstu realnosti, morate s punim poštovanjem pristupiti tome. Film ima predivnu emociju, vrlo bitnu priču, ideju. To je jedna posebna priča i svi smo nestrpljivi da film ugleda svjetlo dana. Mi smo ga pogledali na zatvorenoj projekciji i u iščekivanju smo zvanične premijere”, kazala je.

O drugim projektima je rekla: “Igramo u predstavi Priče starog tramvaja. Tu ćemo predstavu igrati u ponedjeljak u Vijećnici i sav prihod će ići za izgradnju roditeljske kuće za djecu oboljelu od raka“.

Priče sa livade je pozorišna predstava koju su radili sa djecom u Udruženju život sa Down sindromom. Svjetski dan Down sindroma obilježava se sutra i to nošenjem različitih šarenih čarapa. O podržavanju ovoga projekta je prokomentarisala: “Centralna svečanost je sutra. U Sarajevu će se to desiti i to u objektu Sarajevo City Center od 12 do 14 sati. Svi ćemo nositi različite šarene čarape, jer kad obučete dvije različite čarape, vi pristajete na različitost. To je mali gest koji je prihvaćen u cijeloj Evropi pa tako i kod nas“.

O kolektivnom centru za koje tvrde da je leglo prostitucije, kazala je: “Zvuči mi šokantno, a s druge strane, ništa me ne bi iznenadilo, iako znam neke priče da je dosta ljudi prepušteno sami sebi”.

N1

O rudarima Džebo je rekla: “Uvijek poredimo neki posao kako je težak kao rudarski i to zaista jeste specifičan i težak posao. Naša zemlja je bogata raznom vrstom blaga, rudama, i najgore je što postoje ilegalne jame. Mi bismo trebali biti prepoznatljivi po rudama, a ne po tome da o nama negativno pričaju“.

O sve manjem broju brucoša na privatnim fakultetima, Džebo je izjavila: “To znači da smo sve siromašniji ili da fakulteti ne daju obrazovanje kakvo se traži. Jako skupo je studirati. Koliko god se čini da je to lako, mislim da to nije tačno i smatram da jedan student jako teško živi, pogotovo ako dođe iz nekog malog mjesta u Sarajevo“.

Danas je Dan pozorišta za djecu i mlade, Alena Džebo je kazala kako bi bilo lijepo da ovaj dan bude još dostupniji mališanima. “Uvijek se to obilježavanje završi u Sarajevu, Tuzli, Zenici, dok ostatak BiH uglavnom vapi za teatrom i za djecu i za odrasle. Ja bih bila sretna da na ove dane možemo otići u druga mjesta da djeca i mlade osjete čari teatra“.