Ljevak za N1: Položaj umjetnika nikad nije bio gori i teži

Kultura 26. mar 201508:32 > 08:32
N1

Gošća u prelistavanju štampe bila je Kristina Ljevak, glavna urednica Urban Magazina, urednica kulture na Depo portalu, te PR Galerije Zvono.

Ljevak je kazala da su na njezino veliko zadovoljstvo naslovnice posljednja tri broja Urban Magazina krasili likovni umjetnici.

Na moje veliko zadovoljstvo na naslovnicama posljednja tri broja su bili likovni umjetnici. Pozicija likovnih umjetnika je čini mi se, nikad gora. Nikada nismo imali bolju likovnu scenu, a položaj nikad nije bio gori i teži. Pod ovim se ne podrazumijeva izostanak učešća likovnih umjetnika na Bijenalu, to je samo jedna od kapi koja je prelila čašu. Bijenale je došlo u prvi plan jer se o kulturi govori samo onda kada postoji problem, ali to nije jedini problem“, kazala je Ljevak.

Dodala je da problem u shvatanju likovne umjetnosti naših predstavnika vlasti, jer oni više pažnje poklanjaju na film jer tamo je crveni tepih i slava.

O avionskoj nesreći koja se dogodila na jugu Francuske, Ljevak je kazala da “nas ništa ne može zaobići” nakon spoznaje da je u nesreći život izgubilo dvoje državljana porijeklom iz BiH.

Užasna tragedija, uz tu tragediju užasno je što je neko iz BiH. Ništa nas ne može zaobići. Gledala sam press konferenciju zvaničnika Njmačke i Francuske, što pokazuje ozbiljnost jedne države. Da se takvo nešto desilo kod nas, ko zna kad bi se ova trojica okupila i udostojila napraviti konferenciju za štampu“, kazala je ona i dodala da je žalosno što je nesreća povod za ljudsku solidarnost.