Goro: Posao teatra je da ogoli društvo i prikaže ga publici

Kultura 27. mar 201508:31 > 08:39
N1

Gost jutarnjeg programa bio je Adnan Goro, glumac i asistent na Akademiji scenskuh umjetnosti, koji je komentarisao naslove dnevne štampe i govorio predstavama i projektima koje radi.

Kada je riječ o predstavi “Životinjska farma”, Goro je kazao da u karijeri nije radio težu predstavu, s obzirom da svaki od glumaca mora naučiti po 13 uloga.

U dosadašnjoj karijeri nisam ništa teže igrao. Svi igramo po 13 uloga, i svi kad idemo na predstavu ne znamo šta ćemo igrati taj dan jer publika je ta koja bira ko će igrati koju ulogu. Bilo je teško zaista naučiti sve tekstove napamet i pripremiti sve uloge. To je iskustvo koje jednom u životu prolaziš“, kazao je Goro.

Istakao je da zbog raznovrsnosti uloga ponekad dolazi do ljubomore među glumcima jer svako ima svoju omiljenu ulogu.

Svi mi unutar 13 uloga imamo neke uloge koje su draže i koje su manje draže. Ljubomora među glumcima postoji, jer ideš na predstavu u nadi da ćeš igrati jednu od omiljenih uloga i onda ti je neko ‘uzme’“.

Goro je istakao da je ponekad teško uskladiti obaveze vezane za predstavu i obaveze na Fakultetu, ali da se i to može stići.

Kada je riječ o sutrašnjoj utakmici nogometne reprezentacije BiH protiv Andore, naslov štampe je glasio “Mogu li Zmajevi vratiti ugled”, a Goro je prokomentarisao:

N1

Nemaju šta vraćati ugled, po meni ga niikad nisu ni izgubili. Pobjediće sigurno, barem 3-0. Treba biti ambiciozan“.

Danas se obilježava Dan teatra, a s obzirom da je glumac po profesiji današnji gost Novog Dana je kazao:

Posao teatra je da oslikava društvo i da ga ogoli i kao takvog pokaže gledaocima. Posao nam je da zavirujemo tamo gdje ne bi smjeli i da to predstavimo u svjetlu u onakvom kakvo jeste“.

O parolama političara kojih smo svjedoci svakodnevno, Goro je kazao:

Parole su besmislene i nikad ništa ne bude iz tih parola, to je još jedan od razloga što smo uradili predstavu. Takve su i uloge, još više satiričnije nego inače“, zaključio je za kraj svog gostovanja.