Predstava "Princeza na zrnu graška" uči najmlađe da ne budu razmaženi

Kultura 13. apr 201915:35 > 15:45
N1

Aplauz i ovacije iz publike ispratili su predstavu “Princeza na zrnu graška”, Hansa Kristijana Andersena, koja je premijerno izvedena u Pozorištu mladih Sarajevo. Predstava upozorava na razmažene generacije djece, a prilagođena je slijepim i slabovidnim licima kao i gluhim i nagluhim osobama. Predstavu je režirala Daniela Gogić, a uloge princa i princeze pripale su Aldinu Tuciću i Idi Keškić. Prvo reprizno izvođenje zakazano je za sutra, nedjelju u 11 sati.

Svi smo barem jednom pročitali čuvenu Andersenovu priču o princezi na zrnu graška. No u ovoj predstavi režiser je priču smjestila u sadašnje vrijeme, jer je željela s njom skrenuti pažnju na odgoj današnjih generacija, te kako bi se trebala znati granica, pogotovo kada je u pitanju njihovo ponašanje. A najmlađe, kojima je ova predstava i namijenjena, pitali smo da li su shvatili pouku?

Šta si ti naučila iz ove predstave? 

“Da ne treba biti razmažen.”
“Da ne možemo uvijek dobiti šta želimo”
“Da ne treba biti razmažen”
Jesi ti razmažena? “Ne”
 A ti? “Pa malo”

Dječija razmaženost, kako se u narodu obično naziva, jedno je od pitanja o kojem se teatarski jezikom progovara u ovoj dječijoj predstavi. To potvrđuje i mladi glumac Aldin Tucić. Za to su, kaže, istovremeno krivi i roditelji, i djeca:

“Moramo djeci dati više prostora da oni rade, da shvate šta je odgovornost, zašto to treba tako da bude, da se malo pripreme za svijet oko njih, da ne bi dobili generacije djece koja će biti razmažena i na prve stvari će odustajati od života i neće htjeti nešto da rade, e to je jedna od glavnih poruka koje smo kroz ovu priču pokušali podvući.”

Bajke i mitovi, prema riječima direktora Pozorišta, određuju i na neki način tumače našu svakodnevnicu, te zbog toga obilježavaju ovogodišnji premijerni program Pozorišta.

“U ovoj adaptaciji radimo jedan inovativni pristup, bavimo se pedagoškom funkcijom teatra. Na taj način da želimo skrenuti pažnju na razmaženost djece, kritički pristup medijima i načina na koje mediji utiču na oblikovanje mišljenja i stavova mlađih generacija”, kazala je Lejla Panjeta, direktor Pozorišta mladih.

Režiser Daniela Gogić, smatra da ova predstava koja je sa jedne strane kreacija brzog ritma, smijeha i veselih boja, napravljena sa lakoćom i uživanjem, sa druge strane, nosi veoma jaku poruku, a nju rediteljka sažima ovako:

“U odgoju djece treba zaista početi postavljati granice jer čini mi se da smo se dobro pogubili. Postavili smo ih kao centar svijeta i nisam sigurna da će oni imati koristi od toga.”

“Princeza na zrnu graška”, Hansa Kristijana Andersena jedna je od najpoznatijih svjetskih bajki. Dramatizacijom ove predstave, princ i princeza, ubacivši u tekst razigrane elemente svakodnevnice, ne narašavajući njegovu izvornost, poslali su snažne poruke svakoj narednoj generaciji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad