"Trg ratnika" vraća se na scenu Pozorišta mladih Sarajevo

Kultura 23. apr 201915:54 > 19:42
N1

Nakon punih devet godina, predstava "Trg ratnika" u režiji Dine Mustafića, vraća se na scenu Pozorišta mladih Sarajevo. Druga premijera, nakon 14 godina, biće izvedena u četvrtak 25.aprila u 20 sati, te dan kasnije.

“Trg ratnika” je intimna priča o ratnom stradanju, ispričana kroz vizuru brata i sestre koji prolaze kroz sve te strahote. Iako je ova pozorišna drama, premijerno izvedena 29. aprila 2005. godine, tema je i danas aktuelna.

“Aktuelna je i da ne pričamo o nekoj ratnoj tematici. Aktuelna je jer se priča nekako vuče kroz vizuru djece i kao takva je uvijek zanimljiva. Rijetko se susrećete sa takvom dramaturgijom da posmatrate svijet kroz rakurs dječijeg nekog doživljaja života”, tvrdi Belma Lizde Kurt, glumica.

Dječijeg doživljaja rata i stradanja. Na ideju da se predstava, nakon devet godina pauze, ponovo vrati na scenu Pozorišta maldih, došli su Belma Lizde Kurt i Mario Drmać, glumački dvojac, koji kaže kako je važno vratiti ovu predstavu pred publiku, jer omogućava da se glumac, sa minimalno rekvizita na sceni, izrazi.

“Ovo je jedna lijepa glumačka igra, veliki glumački izazov koji podjednako i Belma i ja volimo, osluškujemo i publiku koja nam je gurala taj vjetar u leđa davala informacije da stanemo ovdje na scenu, samo nas dvoje, dvije stolice i par rekvizita”, kaže Mario Drmać, glumac.

Kvalitet ove predstave potvrđuju i brojne nagrade iz 2005.godine. naime, “Trg ratnika” je najnagrađivanija predstava Pozorišta mladih Sarajevo.

“Predstava jeste mnogo nagrada pokupila. Mislim da nije bilo festivala gdje je otišla predstava a nije uzela neku nagradu. Značajnije su na Pozorišnim igrama u Jajcu 2005. godine gdje osvaja nagradu publike, Belma osvaja nagradu za najbolju glumicu, Mario Drmać za glumca, u Makedoniji na “Actor of Europe” Belma Lizde Kurt za glumicu Evrope, u Puli su osvajali nagrade, tako zaista puno nagrada je osvojila predstava”, navodi Adnan Rešić iz Pozorišta mladih Sarajevo

Definicija da je rat sukob dvije zaraćene strane, u ovoj drami Nick Wood nam daje precizan portret žrtve, te nas tjera da preispitamo svoje znanje o ovoj definiciji. Definiciji u kojoj se djeca nikako ne uklapaju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad