Safet Zec: Djelo "Zagrljaji" posvećeno smrti Boška i Admire

Kultura 14. maj 201911:58 > 12:16
N1

Slikar Safet Zec na Bijenalu umjetnosti u Veneciji prvi put je prikazao djelo inspirisano i posvećeno tragičnoj smrti Admire Ismić i Boška Brkića, sarajevskih Romea i Julije.

Ciklus „Zagrljaji“ biće postavljen šest mjeseci u crkvi Santa Maria della Pieta, a onda stiže i u Sarajevo.

Proslavljeni slikar i grafičar Safet Zec ovog jutra nas je ugostio u svom domu u Počitelju gdje je govorio o spomenutoj izložbi.

Više bih volio da smo u Veneciji u crkvi, na samoj izložbi ali mi je drago da sam i u Počitelju“.

Boško i Admira kao inspiracija?

To je zapravo zagrljaj, prisutan u mom stvaralaštvu već od 1992. godine, jedna metafora koju volim i kroz koju želim da pokažem i izrazim svoje likovne opsesije. Zašto Boško i Admira? Taj ciklus koji je brojan, želim da ga posvetim i želio sam da likovno dam prilog toj temeljnoj tragediji Bosne, Sarajeva. To zapravo nevjerovatno razdvajanje ljudi, tog bosanskog, te supstance koja je temelj BiH. Prema tome, ja sam nekakav Boško, moja Ivanka je Admira, hiljade ljudi je razdvojeno, otjerano, ubijeno“, kazao je Zec.

Dodao je da je glavna inspiracija za djelo ustvari kraj ljubavi Boška i Admire.

Prema tome, ovo je jedna likovna, slikarska opsesija, jedan pokušaj da jednim zagrljajem za jednim filmskim sekvencama. Govorim o kraju, opusu koji sam radio zadnjih mjeseci pa i godinu da prikažem taj trenutak ubijanja Boška, pa i Admire i taj njihov finalni zagrljaj na zemlji“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad