Rusmir Agačević Rus: Byfordu je Vajta rekao da bi se trebao odazivati na "Bajro"

Kultura 20. maj 201909:41 > 10:02
N1

Voditelj i scenarist jednog od najgledanijih televizijskih zabavnih serijala u Bosni i Hercegovini "Haustori i majstori", jedan od najznačajnijih bosanskohercegovačkih dramskih pisaca Rusmir Agačević Rus, govorio je za N1.

Rus od 2000. godine živi u Hrvatskoj, a za N1 kaže kako i dan-danas piše i da je “prije 20-ak godina otišao iz BiH, ali da BiH nije otišla iz njega”.

“Ja sam pisac i samo znam pisati, ne znam ni sijalicu zašaraviti. Napravio sam dječije kazalište u Zagrebu pri SOS selu. Ja sam sretan i zadovoljan i ne treba mi ništa drugo”, ističe za N1.

Za N1 govori kako je siguran da u BiH postoje sjajni scenaristi, ali da interes za sve to promijenilo.

Djeci se sada servira koju šminku neka pjevačica koristi, a prije su emisije bile više edukativnog i zabavnog karaktera. Ipak mislim da nije do kreativnosti, već do nečeg drugog. Djeca žele i kazalište i žele i čitati i glumiti i trebamo im pružiti šansu“, dodaje.

“Radim u SOS dječijem selu, voditelj sam raznih kreativnih radionica, i istina je jedna – djeca žele i mogu čitati i pisati i glumiti, međutim roditelji zaboravljaju da djeca jedu istu hranu kao i roditelji, da gledaju ono što roditelji gledaju, oblače se kao roditelji. Djeca danas ne znaju ni razgovarati, sve je manje knjiga u rukama djeteta. Kad ih nešto pitate, djeca kažu super, a šta je super, šta znači ta riječ? Nestaje riječi, nestaje pripovijedanja, snova, to je najveća propast”, naglašava Agačević za N1.

Govorio je i o uspomenama te istakao Travničanina, njegovog sugrađanina, Seida Memića – Vajtu s kojim je bio dio najgledanijeg Nedjeljnog zabavnika.

Vežu me sjajne uspomene, imao sam sreću da sam s radio Vajtom. Kad smo bili djeca, ja sam zamišljao da ću biti pjesnik a on da će biti pjevač. Mi u toj emisiji nismo imali ni honorar. Čak nismo znali ni da smo dobili nagradu za emisiju“, dodaje.

Vajta je poseban čovjek, duhovit, a iz našeg travničkog pozorišta su izašla sjajna imena – Nikša Bratoš, Ćiro, Josip Pejaković – i oni nose šarm tog grada“, ističe.

Govorio je i o anegdoti koje se sjeća prilikom snimanja emisije “Nedjeljni zabavnik”: “Ono što bih spomenuo prilikom prvog puta kada smo izašli da snimamo emisiju, Timothy John Byford je kazao: ‘Prvi kadar’, a Vajta se tada zaustavio i rekao Byfordu: ‘Samo je Allah kadar’. Također bih spomenuo i kako mu je Vajta rekao da mu je lijepo ime, ali da bi se trebao odazivati na ime ‘Bajro’“.

Govorio je o Pozorištu Travnik i njegovim počecima te naglasio kako nije bilo čovjeka koji je držao do sebe a da njegovo dijete nije išlo u pozorište, a također i kako je to bilo pozorište koje je najviše gostovalo u bivšoj Jugoslaviji.

“U Travniku je još uvijek lijepo biti glumac i još uvijek se odnose prema njima kao prema gospodi”, poručio je.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad