"Blagajska sehara" – muzej u porodičnoj kući Šarić

N1

"Blagajska sehara", naziv je muzeja kojeg su u porodičnoj kući napravili supružnici Haso i Sabiha Šarić. Skupljajući autohtone predmete iz davnina koje svjedoče o tradicionalnom životu hercegovačkog kraja, ispunili su svoj san. Muzej uskoro otvara vrata svim ljubiteljima starina koji žele da vide bogatu postavku ovog neobičnog muzeja – ulaz je besplatan.

Ne želeći dozvoliti da vrijeme pregazi uspomene njihovih predaka, Sabiha i Haso veliki dio porodične kuće pretvorili su u muzej starina. Dvije prostorije opremili su svojim starim predmetima koje su dugo čuvali, ali i onima koje su kupovali.

“Od Herceg Novog do Tuzle. U vožnji, pošto sam bio vozač, dosta sam, putovao, ako mi se nešto svidi i kupim. Skupio sam toga dosta, a ima i još toga da skupim, uživao sam i još uvijek uživam u ovim starinama. Volim starine, i što su moji roditelji i djedovi to koristili, a i ja sam”, kazao je Haso.

Muzej su napravili , kažu, čisto iz ljubavi i želje za očuvanjem bogate tradicije, kulture kao i načina života u Blagaju i Hercegovini. Pa se tako mogu vidjeti tradicionalne sećije, burilo, fijaker, tradicionalna odjeća, opanci, preslica, đerđef za vezenje i brojne druge starine. A Hasina supruga Sabiha, muzej je ukrasila brojnim predmetima koje je sama ručno izrađivala.

“Sve smo sami svojim rukama radili, sve radove sam ja radila, i sad radim, dopunim nešto što mi je potrebno. A muž je radio sećije, jastuke, on je sve radio što se od drveta radilo i kamenom”, rekla je Sabiha.

Svi predmeti su im dragocjeni, a Sabiha izdvaja one koje je koristila njihova porodica, te stan za tkanje ćilima koje je posjedovalo skoro svako domaćinstvo.

“Kad sam ja došla ovdje, kad sam se udala za svog muža, bili su tu ormari starinski, fijaker-šporet, bila je dagara koja se koristila svako jutro, nevjesta je morala ranije ustati pa napraviti kafu, na minderima se sjedilo, to je sve bilo na spratu, a mi smo to sada prenijeli u ovaj prvi dio kuće”, pojasnila je Sabiha Šarić.

Iako muzej još zvanično nije otvoren, svako malo neko pokuca na ova vrata. Među posjetiocima njihovog kućnog muzeja već sada se nađe veliki broj turista koji s velikim zanimanjem , ali i oduševljenjem obilaze „Blagasku seharu“.

Ulaz je besplatan, a svi gosti se mogu osvježiti Sabihinim sokom od cvijeta kadulje te probati čuvenu hercegovačku smokvaru.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad