Otkrivena skulptura u čast frontmena 'Indexa' Davorina Popovića

Kultura 05. aug 201918:36 > 18:56
N1

Otvoren je Treći internacionalni festival "Grad" u Klubu galerije Collegium artisticum. Ovog prvog dana otkrivena je skulptura posvećena Davorinu Popoviću, nekadašnjem frontmenu sarajevskih Indexa. Još jednoj legendi je odata počast. U Collegium Artisticumu je priređena izložba "jedne noći u decembru" u čast Kemala Montena.

Umjetnici i publika slavit će jedinstvenu zajednicu umjetnosti Sarajeva, obilježiti jubileje iz kulture i baštine Bosne i Hercegovine i upoznati vrhunske ansamble iz države i svijeta, poručeno je danas na otvaranju festivala “Grad”. Festival je simoblično počeo proglašenjem vitezova umjetnosti, nakon čega je otkrivena skulptura u čast Davorinu Popoviću, a sve je uz klavir pratio njegov nekadašnji prijatelj i član Indexa Sinan Alimanović.

Autor skulpture Adis Fejzić, imao je ideju da se postavi spomenik ispred FIS-a u Sarajevu, ali…

Ova skulptura je nastala prije deceniju i po kao rad na koju sam ja konkurisao za spomenik Davorinu Popoviću ispred FIS-a. Skulptura nikada nije nagrađena, ali smo mislili da nije loše prezentirati je sada nakon toliko vremena, jer kao što svi imamo sjećanje u različitim formatima i sjećamo se različite načina tako i memorijali mogu postojati paralelno jedan pored drugih istovremeno na različite načine”, kazao je Fejzić.

Još jedan sarajevski velikan nema svoj spomenik ni ulicu pa u Collegium Artisticumu koji obilježava 80 godina od formiranja žele kroz izložbu posvećenu Kemalu Montenu da daju omaž čovjeku koji je vremenom postao jedinstveni kantautor i pjesnik stihova duboko utisnutih u memoriju grada Sarajeva.

“Mi se trenutno nalazimo u jednom atraktivnom ambijentu simboličnog naziva “Jedne noći u decembru” u jednoj od najlješih ulica u Sarajevu Strossmayerova. Svoje privremeno mjesto boravka izložba je pronašla u Privrednom gradu u Skenderiji”, kazala je Amina Abdičević, autorica projekta i izložbe.

Festival “Grad” će trajati četiri dana, a najavljene su brojne aktivnosti.

“Cijeli ovaj festival je jedan sintetički teatar u kojem želimo da ulice, trgovi, grad, galerije i prije svega ljudi koji se kreću tim prostorima osjete slobodu da govore, misle, slušaju i da dobro čuju, prije svega sami sebe, a onda i druge”, izjavio je Ibrahim Spahić, art direktor Festivala.

Umjetnici se slažu kako glavni grad i država BiH treba da se oduže onima koji su je predstavljali u svijetu. Zbog toga je izložbena postavka “Jedne noći u decembru” uvod u realizaciju projekta otvaranja “Muzeja pop i rock sarajevske muzičke scene”, koji bi ostao kao trajno svjedočanstvo o vremenu u kojem je stvarao i djelovao Kemal Monteno, ali i svi drugi istaknuti muzički stvaraoci.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad