Street Art Festival u Mostaru okupio umjetnike iz BiH i svijeta

N1

Dvadeset umjetnika iz zemlje i svijeta stiglo je na mostarski Street Art Festival. Oni će u sedam dana trajanja Festivala uljepšati mostarske zgrade s dvadesetak novih murala koji će biti oslikani na više lokacija širom grada. Ova internacionalna manifestacija, počela je kao skromna ideja grupe entuzijasta, no uspjeh koji postiže od samog početka, privlači sve veći broj učesnika i onih koji prate festivalske sadržaje.

Oslikavanjem mostarskih zidova umjetnici kreću u stvaranje svojih umjetničkih radova. Ovaj ih je grad okupio već osmi put na Street art festivalu. Deni Božić, umjetnik iz Doboja, oslikava novi mural na fasadi jedne od zgrada u Šantićevoj ulici:

“Ideja je bila nakon par skica da to bude Aleksa Šantić, a zašto on? Jer u najmanju ruku zaslužuje mural u svom gradu i u dogovoru s organizatorima dogovorili smo njegov mural.”

Riječ je o umjetničkom projektu koji djeluje od 2012. godine, te koji je svojim održavanjem omogućio da se unaprijedi likovna scena, oživi javni prostor i kulturni život Mostara, te umreže umjetnici iz cijeloga svijeta.

Proteklih godina u fokusu Street Arts Festivala bila je revitalizacija zapuštenih javnih prostora, a ove godine aktivisti će pokušati oživjeti bivše partizanovo igralište. No, svi njihovi radovi uvijek nose određenu poruku, kazali su umjetnici koji su na festival stigli iz Seville.

“Bio sam ovdje prije tri godine, međutim ovo je prvi put da ovdje slikam, došao sam ponovo jer sam se naprosto zaljubio u ovaj grad”, kazao je Cesar, umjetnik iz Španije.

“Na početku sam imala ideju šta da slikam, međutim uvijek me okruženje u kojem se nalazim na neki način inspiriše. Prvo ću da provjerm zid na kojem ću da slikam pa da razmislim, ali sigurno je to da će biti nešto s mnogo boja”, dodala je umjetnica iz Španije Irena.

Ulična umjetnost direktno utječe na svijest ljudi, kazao je voditeljica Festivala Marina Đapić. U cijelu priču aktivno su se uključili i građani Mostara.

“Mi bi voljeli da širimo broj učesnika, ali ovisimo o finansijskim sredstvima tako da njegujemo suradnje koje su nastale prvih godina da pomognemo u afirmaciji lokalnih umjetnka, posebno mlađih generacija”, kazala je ona.

Oslikavanje će trajati sve do nedjelje kad će građani moći vidjeti finalni rezultat i novu vizuru zidova koji će postati jedinstven ulični izložbeni prostor i primjer kako estetski obogatiti urbani prostor.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad