Šahin: Bh. narod ima sklonost za umjetnost

Kultura 21. apr 201510:03 > 10:05
N1

Sedmi Festival turskog filma održaće se od 22. do 27. aprila u Sarajevu, a od 28. aprila do 2. maja u Zenici.

Ovogodišnji Festival otvorit će film „Posljednje pismo“, a tokom Festivala, prvi put u Bosni i Hercegovini zvanično će biti prikazan film “Fetih 1453” reditelja Faruka Aksoya, najskuplji i najgledaniji turski film svih vremena. Svi filmovi su titlovani na bosanski i engleski jezik, a ulaz u kina „Meeting point“ i Multiplex „Ekran“ za posjetitelje je besplatan. Organizator 7. Festivala turskog filma je Ured savjetnika za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske u Bosni i Hercegovini, a gost Novog dana bio je Soner Šahin, ataše za kulturu i turizam Ureda za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske u BiH.

Tokom 7. Festivala turskog filma bit će prikazano šest filmova novije produkcije poznatih turskih reditelja. “Bit će prikazani filmovi San leptira, Čudo, koji je iz 2014. godine. Na otvorenju Festivala ćemo prikazati i film Posljednje pismo, zatim Ljubav voli slučajnosti, kao i film Fetih 1453 i Džejlan, film koji je nagrađivan u Kanu, i koji je dobio nagradu Zlatna palma”, prokomentarisao je repertoar Soner Šahin.

Govorio je i o tome kako su birali filmove koji će biti prikazani publici. “Radili smo na tome da prikažemo filmove koji su gledani i u Turskoj. Stanovnici BiH se mnogo zanimaju za film Fetih 1453. kojeg ni ja nisam gledao, ali velika mi je želja bila da prikažemo ovaj film, tako da smo se za njega odluičili”.

Tokom Festivala, prvi put u Bosni i Hercegovini zvanično će biti prikazan film “Fetih 1453” reditelja Faruka Aksoya, najskuplji najgledaniji turski film svih vremena. Na pitanje zašto je najskuplji, Šahin je kazao: “Kao što vam je poznato, veliki događaj u historiji nekog naroda izaziva uzbuđenje, pa je tako i osvajanje Istanbula nama veoma bitno i upravo zbog toga smo se odlučili za taj film”.

N1

Ulaz na sve projekcije je besplatan. “Sve zainteresovane očekujemo sutra u 19 sati u Narodnom pozorištu u Sarajevu, a nakon toga od 23. aprila sve zainteresovane očekujemo u Meeting pointu od 20 sati“, kazao je Soner Šahin.

Na pitanje za šta su zainteresovani građani BiH, Šahin je rekao kako se ljubavni filmovi mnogo vole. “Iako su filmovi Fetih 1453 i Posljednje pismo historijske tematike, i ljubavne teme su također prožete kroz njih”, kazao je.

Ured savjetnika za kulturu i turizam svoje aktivnosti realizuje kao diplomatska misija vezana za Ambasadu Republike Turske. Osnovni cilj turskog predstavništva je da omoguće građanima Bosne i Hercegovine da još bolje upoznaju Tursku i da se ojačaju kulturološke veze.

Na pitanje u kojim sferama su BiH i Turska najviše povezani, Šahin je rekao: “Kada sam došao u BiH, nikoga nisam poznavao ali se nikad nisam osjećao stranim jer dijelimo iste kulture, iste vrijednosti. Posjećivao sam razne manifestacije, pozorište, izložbe. Ono što sam primijetio je da se dosta pažnje pridaje umjetnosti. Mi odavdje šaljemo bh. umjetnike u Tursku i obrnuto“.

Ataše za kulturu i turizam Ureda za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske u BiH Soner Šahin je dodao kako smatra da je bh. narod umjetnički narod koji ima sklonost za umjetnost.